A Nemzet Színésze címet Schwajda György javaslatára 2000. augusztus 22-én adományozta először a nemzeti kulturális örökség minisztere tizenkét olyan színművésznek, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, illetve népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

A cím csak annak adományozható, aki betöltötte 62. életévét, 40 évet eltöltött a színészi pályán, vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy bemutatóval – a budapesti Nemzeti Színházba, és legalább egy elismerésben részesült már pályája során (Jászai Mari- vagy Kossuth-díjban). Ha a cím egyik viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a Nemzet Színészei egyhangú szavazással emelhetnek maguk közé új tagot. Törőcsik Mari április 16-i halálát követően a mai napon Lehoczky Zsuzsa lépett a Nemzet Színészei közé.

Lehoczky Zsuzsa (Fotó: Fidelio)

Lehoczky Zsuzsa 1949 és 1956 között a Szegedi Nemzeti Színház táncosa volt, az ezt követő két évben a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatához szerződött, de hamar visszatért az egykori mezővárosba. 1962 óta a Budapesti Operettszínház tagja, ahol  az évek során kiválóan érvényesült kivételes ének- és tánckészsége a szubrettszerepekben. Emlékezetes alakítást nyújtott a Kiss Me Kate (Kate), A mosoly országa (Mi), a Bál a Savoyban (Daisy), a Maya (címszerep), a My Fair Lady (Eliza), A nagymama  (Szerafin), a Marica grófnő (Bozsena), a Csárdáskirálynő (Cecília, Stázi), a Zsákbamacska (Reinerné), a Handa banda (Izabella), a Dobostorta (Fehérváry Jozefin), a Mágnás Miska (Nagymama), a Marica grófnő (Bozsena), a Lili bárónő (Agatha), a Menyasszonytánc (Majzikné) és a Párizsi élet (Quimper Karadek grófnő) című előadásokban.

1966-ban és 1974-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1981-ben Érdemes, majd 1989-ben Kiváló Művésszé választották, 1993-ban elnyerte a Déryné-díjat, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2004-ben pedig a Kossuth-díjat. Lehoczky Zsuzsa a Budapesti Operettszínház örökös tagja.

Kiemelt kép: Lehoczky Zsuzsa (Fotó: nepszava.hu)