2002-től ünnepeljük október 24-én a Magyar Operett Napját, ezen a napon született Kálmán Imre, és halt meg Lehár Ferenc. A Budapesti Operettszínház idén Lehár legjelentősebb darabjával, A mosoly országával ünnepel. A jeles alkalomra készülő operett különlegessége, hogy a világhírű brit rendező, Stephen Medcalf viszi színre, aki ezzel a darabbal mutatkozik be a magyar közönségnek. Az Operettszínház megszokott és bevált gyakorlatának megfelelően hármas szereposztásban, azaz, három estén át tartja a darab premierjét, október 22-én, 23-án és 24-én.

A mosoly országa Lehár Ferenc pályafutásának egyik legmeghatározóbb darabja, életműve összefoglalója, amit ő maga legjobb alkotásának tartott. Az operai igényességgel megkomponált, három felvonásból álló operettet 1929-ben mutatták be. Zenei jellegét és történetét az akkor divatos keleti motívumok inspirálták: a bécsi tábornok arisztokrata lánya, Liza, és a kínai trónörökös, Szu Csong herceg szerelmét meséli el. Bár a műfajtól megszokott módon nincs híján humornak, játékosságnak, A mosoly országa a kibékíthetetlen világnézeti ellentétek, kulturális és társadalmi különbségek komoly kérdéseit járja körül, és ez a világ első operettje, mely nem vidám végkifejlettel zárul.

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója A mosoly országa című előadás sajtótájékoztatóján (Fotó: Art&Lens Photography)

Az előadás sajtótájékoztatóján Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy intézményvezetői minőségében azt a felelősséget vállalta, hogy a legjelentősebb szerzőink, legemblematikusabb alkotásait, a lehető legmagasabb színvonalon történő megszólaltatásban viszi a közönség elé. „Stephennel, több mint tíz éve találkoztam először, egy Marseille-i munka során, ahol nagyon eredményesen dolgoztunk együtt, a barátságunk azóta tart. Személyében egy nagy tudású, igen felkészült, ugyanakkor emberi és művészi alázattal dolgozó, elkötelezett alkotót ismertem meg. Amikor a Budapesti Operettszínház főigazgatói székére pályáztam, megkerestem Stephent egy potenciális együttműködés szándékával. A járványhelyzet kissé átszervezte a tervezett ütemezésünket, de most már bízhatunk abban, hogy a Magyar Operett Napjára készen áll A mosoly országának egy nagyszerű bemutatója” – fogalmazott. A teátrum vezetője egyébként, az 1998-ban bemutatott Lehár darabban alakította Szu-Chong herceget.

Stephen Medcalf rendező, A mosoly országa című előadás sajtótájékoztatóján (Fotó: Art&Lens Photography)

Stephen Medcalf leginkább operarendezéseiről ismert, a világ számos ikonikusnak számító intézményében rendezett: Milánóban, Párizsban, Londonban, Palermóban, sőt a madridi Mozart 250. jubileumi gála is az ő nevéhez fűződik. Lehár Ferenc legfontosabb művével nem ez az első találkozása, pár éve Bajorországban rendezte a darabot. „Nagyon jól ismerem Lehárt, hiszen ő az egyik legnépszerűbb szerző a világon, ez a darab pedig az egyik kedvencem. A legtöbb operettnél az az üzenet, hogy a szerelem mindig utat talál magának, ebben a darabban viszont ez nem így van, még ha ez elég pesszimistán is hangzik. Toleranciára van szükségünk ahhoz, hogy egy kapcsolat működni tudjon, és a szerelem nem mindig elég ahhoz, hogy életre szóló kapcsolatot kössünk” – mondta a sajtóeseményen. 

Kiemelt kép: Dénes Viktor és Széles Flóra A mosoly országa című előadás sajtótájékoztatóján (Fotó: Art&Lens Photography)