Szeptember 8. és 13. között, a Dubaji Opera meghívására A hattyúk tava és a Pillangókisasszony című produkcióival vendégszerepel az Egyesült Arab Emírségben a Magyar Állami Operaház. Az előadássorozat az intézmény egyévtizedes közel-keleti jelenlétének eddigi legnagyszabásúbb bemutatkozása, egyúttal a magyar előadóművészet valaha volt második legnagyobb szabású vendégjátéka az OPERA 2018-as New York-i fellépése után.

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városának szívében, a világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa közvetlen szomszédságában található Dubaji Opera 2016-os megnyitása óta ad otthont különböző prózai és zenés színházi műfajoknak, koncerteknek, kiállításoknak és konferenciáknak. A Magyar Nemzeti Balett szeptember 8-10. között öt alkalommal mutatja be Rudi van Dantzig és Toer van Schayk koreográfiájával Csajkovszkij A hattyúk tava című klasszikus balettjét. Az előadás főbb szerepeit Melnyik Tatyjana és Yakovleva Maria (Odette/Odile), Timofeev Dmitry és Scrivener Louis (Siegfried), valamint Radziush Mikalai és Kekalo Iurii (Rothbart) alakítják. Ezt követően szeptember 12-én és 13-án Puccini Pillangókisasszony című operája Kerényi Miklós Gábor 2000-es rendezésében lesz látható, a főbb szerepeket Létay Kiss Gabriella és Kriszta Kinga (Cso-cso-szán), László Boldizsár (Pinkerton), Gál Erika (Szuzuki) és Haja Zsolt (Sharpless) alakítják.

A dubaji vendégjáték a Magyar Állami Operaház csaknem egy évtizedes közel-keleti jelenlétének eddig legjelentősebb fellépése. 2012-ben az OPERA a Müpával partnerségben mutatta be Mozart Szöktetés a szerájból című operáját a maszkati Ománi Királyi Operaházban, illetve Katarban Verdi Aida című operájának előadásában vett részt művészeivel. 2018-ban ugyancsak Ománban Juan Diego Flórez koncertjén közreműködött a Magyar Állami Operaház Zenekara. 2017-ben az OPERA Zenekar a jordániai Dzseras római kori romjai között Andrea Bocellit kísérte egy különleges fellépésen, míg 2019-ben a dalszínház Goldmark Sába királynője című operájával vendégszerepelt Tel-Avivban, az Izraeli Operaházban. Legutóbb 2020 elején az OPERA Zenekar a milánói Scala balettegyüttesének Giselle-produkcióját kísérte a kuvaitvárosi Dzsaber Al-Ahmed sejk Kulturális Központban, jövőre pedig Törökországban és Szaúd-Arábiában vendégszerepel a Magyar Állami Operaház társulata, egyéb távolabbi ázsiai úti célok, India és Japán mellett.

Kiemelt kép: A Magyar Nemzeti Balett társulata indulás előtt (Fotó: OPERA)