Thierry Malandain Don Juan című koreográfiájának bemutatójával folytatódik ma este a Magyar Állami Operaház Opera Otthonra online fizetős közvetítéssorozata.

A veszedelmes, vakmerő nőcsábító, a gyönyör határtalan élvezőinek képviselője, aki sem a föld, sem az ég, sem a pokol hatalmasaitól vissza nem retten, ha a gyönyör vágyainak kielégítéséről van szó, csaknem ötszáz éve szolgál témával a legváltozatosabb művészeti ágak alkotói számára.

A 18. században Christoph Willibald Gluck írt balettzenét Molière majd’ száz évvel korábbi komédiája nyomán Gasparo Angiolini 1761-es, formabontónak számító bécsi balettpantomimjéhez. Thierry Malandain hasonló újító szándékkal kívánta feldolgozni a jól ismert történetet, a mai kor hiteles formanyelvén, a normákat feszegetve, mégis esztétikus módon, ugyancsak Gluck zenéjére.

A Magyar Nemzeti Balett bemutatójában, aminek próbafolyamatát Malandain személyesen is nyomon követi, a főbb szerepeket Balázsi Gergő Ármin, Leblanc Gergely és Morimoto Ryosuke (Don Juan), Kovtun Maksym (Kormányzó), valamint Bourg Théo (A halál) alakítják, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Thomas Kornél vezényli.

Az Opera idei évadának, A Francia Múzsa Szezonjában, a Crème brûlée est keretében 2021. március 6-án, azaz ma mindössze egyetlen alkalommal látható premier párdarabja a Magyar Nemzeti Balett másik kortárs bemutatója, Alexander Ekman Cacti című művének felvétele. A vezető balettegyüttesek egyik megkerülhetetlen repertoárdarabjának számító alkotás Haydn, Beethoven és Schubert zenéje nyomán, ironikus és önironikus reflexiókkal vizsgálja a kortárs tánc műfaját, illetve annak értelmezésében és félreértelmezésében rejlő lehetőségeket.

A már korábban rögzített előadás szólószerepeiben Furuhashi-Huber Inès és Rónai András láthatók, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett táncosai és a Magyar Állami Operaház Zenekarának művészei.

Kiemelt kép: Próbajelenet a Don Juan című  előadásból (Fotó: Kummer János)