Szeptember 15-én jelenik meg a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatában Hernán Díaz Bizalom (Trust) című regénye Pék Zoltán fordításában, amely a száz évvel ezelőtt csillogó New Yorkba kalauzolja el az olvasókat. 

A jelenleg Brooklynban élő Hernán Díazt jelölték már Pulitzerre és PEN/Faulkner-díjra is, könyveit több mint húsz nyelvre fordították le. A Whiting- és William Saroyan-díjas író pályafutása során megkapta a New York-i Könyvtár Dorothy és Lewis B. Cullman Központjának ösztöndíját is. Első regényét (In the Distance) a Publishers Weekly beválogatta 2017 tíz legjobb regényei közé, a Lit Hub pedig az évtized húsz legjobb könyve közé. 

Az óriási dübörgés és pezsgés ellenére az 1920-as évek New Yorkjában mindenki hallott Benjamin és Helen Raskről. A férfi legendás Wall Street-i mágnás; a nő excentrikus arisztokraták tüneményes tehetségű leánya. De szóbeszéd indul: vajon minden rendben Benjamin pénzügyi manővereivel? És Helen miért él ilyen bezárkózó életet? Miközben a tékozló, spekulációra épülő évtized a végéhez közeledik, a fényűző párt egyre hangosabb pletykák övezik. Milyen áron szerezték irdatlan vagyonukat? Ez a rejtély áll az 1938-ban íródott, Kockázatos pozíciók című regény középpontjában, amelyet, úgy tűnik, mindenki olvasott New Yorkban. De a történetnek nem ez az egyetlen változata. Hernán Díaz Bizalom című könyve káprázatosan hozza játékba a fenti történet szereplőit – miközben kiviláglik, micsoda feszültség rejlik a fiatal nő életében, aki elszántan igyekszik elkülöníteni a tényeket és a konfabulációt. 

Hernán Díaz: Bizalom (Fotó: 21. Század Kiadó)

Az emberek többsége ösztönösen hajlamos a valósághajlításra, arra, hogy saját életéről a külső szemlélő által észlelthez képest teljesen más narratívát állítson elő. Díaz nemzetközi sikereket elért regénye pontosan ezt a verítékszagú igyekezetet mutatja be, de olyan trükkösen, hogy az olvasó az első oldalak után azon kapja magát, hogy mohón nyomoz az igazság után, és egyre szenvedélyesebben rakosgatja össze a történet puzzle-darabkáit. A kötet szerkezete is formabontó: egy regény, egy kézirat, egy memoár és egy napló. A regény a Rask házaspár életét meséli el olyan nézőpontból, ahogy egy külső szerző látja, és hazugságnak tűnő regényként tálalja. A kézirat azt mutatja be, ahogyan a férj akarja prezentálni a külvilágnak az igazságot, a memoár annak a szellemírónőnek a feljegyzéseit, akit a férj kért meg élete megírására, végül pedig a feleség naplója következik. A feleség tényleg egy betegeskedő gyerek-ara volt, ahogy a férj állítja? Vagy őrületre, mentális érzékenységre hajlamos művészbarát, ahogy a róla szóló regény írója? Vajon minden és mindenki megvásárolható és manipulálható? Még a valóság is?

Ahogy haladunk előre az újabb szövegrészek felé, úgy árnyalódik mindjobban az igazságról alkotott képünk. Díaz egy interjúban így fogalmaz: a történelemben, a művészetekben olyan ritka, hogy a vagyonról női nézőpontból is olvasnánk. Mert hogyan került szóba eddig egy asszony a pénzzel kapcsolatban? Mint feleség, titkárnő, esetleg áldozat. Az 1920-as évek gazdaságilag és kulturálisan pezsgő New Yorkjának tehát a szerző egy másik arcát akarja megmutatni eddig ismeretlen,  női nézőpontokból.

A kötetből az HBO készít minisorozatot Kate Winslet főszereplésével és producerségével, melyben a színésznő ismét megcsillanthatja bűnügyi filmes és drámaelőadói képességeit.

Kiemelt kép: Hernán Díaz (Fotó: Pascal Perich)