Február 11-én 21:55-től Shakespeare egyik legösszetettebb tragédiája, a Lear lesz látható az M5 műsorán, a debreceni Csokonai Színház előadásában.

Az előadás rendezője, Ilja Bocsarnikovsz, szokatlan rendezői húzásokkal teszi felejthetetlenné Shakespeare klasszikusát. A darab elmélyülten tanulmányozza az emberi gonoszság és aljasság természetrajzát, és igyekszik választ találni a kérdésre: „lehetséges-e megváltás?” A történetben sem a morális, sem vér szerinti kapcsolatok nem képesek meggátolni az embert, hogy át ne lépje a „démoni gonoszság” határát. Mindenki önmagával van elfoglalva, akár vagyonát védelmezi, akár büszkeségét, vagy éppen a „jó cselekedet” fontossága mellett áll ki. A produkció közös kísérletezés a debreceni színház színészeivel, különlegessége pedig, hogy Bocsarnikovsz Ráckevei Annának, a Jászai Mari-díjas színésznőnek adta Lear király szerepét. A drámáról és az előadásról tovább olvashatnak korábbi cikkünkben.

A televíziós közvetítés szereplői: Ráckevei Anna, Bakota Árpád, Sárközi-Nagy Ilona, Móga Piroska, Hajdu Imelda, Bicskei István, Újhelyi Kinga, Kiss Gergely Máté, Rózsa László, Mészáros Ibolya, Vranyecz Artúr, Mercs János, Kránicz Richárd ás Kovács András. A szövegkönyvet Vörösmarty Mihály, Forgách András, Mészöly Miklós és Nádasdy Ádám fordításainak felhasználásával Kozma András írta.

Kiemelt kép: Jelenet a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Lear király című előadásából (Fotó: Máthé András)