Az Astrid Lindgren-emlékdíjat idén Laurie Halse Anderson amerikai írónő nyerte el, akinek „gazdag kifejező erejű ifjúsági regényei” a zsűri szerint „néha brutális őszinteséggel adnak hangot a kamaszkori tapasztalatoknak” – írta honlapján a The Bookseller című brit magazin.

A világ legnagyobb pénzjutalommal – ötmillió svéd koronával (több mint 167 millió forint) – járó gyermekkönyv-díjának győztesét a bolognai gyermekkönyvvásáron és Stockholmban is kihirdették kedden. Boel Westin zsűrielnök szerint Laurie Halse Anderson „egyszerre ír lebilincselően és megindítóan kihívást jelentő témákról. […] Olyan szenvedély van az írásaiban, amely egyenesen a szívünkig hatol.” A bírálóbizottság méltatása szerint „Laurie Halse Anderson fiatal felnőtteknek szóló, feszesen megírt regényei az értelemről, az identitásról és az igazság kereséséről szólnak, múltban és jelenben. Sötéten ragyogó realizmusa feltárja az idő és az emlékezet létfontosságú szerepét a fiatalok életében.”

A New York állambeli Potsdamban született és napjainkban Philadelphiában élő szerző eleinte újságíróként dolgozott. 1996-ban adta ki első gyermekkönyvét. Az áttörést az 1999-es Hadd mondjam el  hozta meg számára, amelyben Halse Anderson saját megerőszakolásának történetét dolgozza fel. Ennek „folytatása” a húsz évvel később megjelent a Shout – Hadd kiáltsak! című verses önéletrajzi írás, amelyben már nem fiktív karaktereken beszél az őt ért traumáról. Előbbi történetből Kristen Stewart főszereplésével filmadaptáció is készült. Az írónő további fontos könyvei közé tartozik a Jégviráglányok, amely két, étkezési zavarral küzdő lányról szól, valamint az amerikai függetlenségi háború idején játszódó Seeds of America trilógia, amelynek főhőse egy 13 éves rabszolgalány, aki saját és húga szabadságáért küzd.

Kiemelt kép: Laurie Halse Anderson (Fotó: writermag.com)