Március 14-én és 15-én a Nemzeti Filmintézet világhírű magyar művészek közreműködésével készült, digitálisan felújított, látványos operafilmeket tűz műsorra az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az ünnep előestéjén, március 14-én a frissen felújított Orfeusz és Eurydiké mozipremierjével indul a program, az operafilmmel Gaál István rendező és az operatőr Sára Sándor születésének 90. évfordulója előtt is tiszteleg a Nemzeti Filmintézet. Gaál István 1985-ös alkotásában Orfeusz Miller Lajos csodás baritonján szólal meg, Eurydikét Maddalena Bonifaccio, Ámort Kincses Veronika szólaltatja meg, míg Orfeuszt Téry Sándor, Eurydikét Eszenyi Enikő, Ámort Sebestyén Ákos alakítja. A felvételhez a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Magyar Rádió és Televízió Énekkara működött közre, Vásáry Tamás vezényletével.

Katona József Bánk bán című drámájának színházi premierjét 1848 tavaszán elsöpörte a forradalom kitörése, ennek emlékére vetíti március 15-én este Erkel Ferenc operájának filmváltozatát az Uránia, húsz évvel a filmfeldolgozás bemutatója után. Káel Csaba nagyszabású operafilmje a hazai bemutatót követően jelentős nemzetközi sikert is aratott, a Hollywood Reportertől az India Times-ig rengeteg elismerő kritika jelent meg a filmről. A 19. századi historikus festészetre emlékeztető látványvilágot korhű díszletek és jelmezek felhasználásával az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos vitte filmre, nagyrészt eredeti helyszíneken, Erdélyben, Jákon, Ócsán, Esztergomban, Visegrádon, Bélapátfalván és Budapesten forgatták. A filmben a főbb szerepekben Kiss-B. Atilla (Bánk bán), Marton Éva (Gertrúd), Rost Andrea (Melinda), Gulyás Dénes (Ottó), Kováts Kolos (II. Endre), Miller Lajos (Tiborc) és Sólyom Nagy Sándor (Petur bán) látható.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Bánk bán operafilmből (Fotó: Nemzeti Filmintézet)