Ma ünnepli 55. születésnapját László Zsolt Jászai Mari-díjas színész.

László Zsolt Miskolcon, 1965. október 31-én született. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1989-ben végzett, ezt követően a Radnóti Miklós Színház szerződtette. 1994-ben, Székely Gábor invitálására csatlakozott az Új Színház alapító tagjaihoz, 1998-tól 2002-ig szabadúszóként dolgozott. 2002-ben Schwajda György leszerződtette a Nemzeti Színházhoz, amelynek egészen 2013-ig tagja volt, ezt követően három évadot a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagjaként lépett színpadra. 2016-ban, újra visszatért Pestre és a Radnóti Színházhoz szerződött, a teátrum új igazgatója, Kováts Adél hívására.

László Zsolt és Csomós Mari a Lear királyban (fotó: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

Pályafutása alatt – amely több mint 150 színpadi szerepet takar – az anyaszínházai mellett több más teátrumban is megfordult. A Budapesti Kamaraszínházban A fehér méreg (Gottfried), A Schroffenstein család avagy a Bosszú (Ottkar), A velencei kalmár (Antonio), a Macbeth (címszerep), a Haramiák (Moor Ferenc), A vágy villamosa (Stanley Kowalski), a Figaro házassága (Almaviva gróf), a Bűn és bűnhődés a rácsok mögött (Zsoltár-Porfirij), a Katona József Színházban az Őszi álom (férfi), a Gyulai Várszínházban a Falstaff (IV. Henrik), a Szentendrei Teátrumban a George Dandin avagy a megcsúfolt férj (Clitandre), a Szegedi Nemzeti Színházban Az ügynök halála című darabokban játszott. A Nemzeti Színházban eltöltött 11 év alatt olyan előadásokban láthatta a közönség, mint az Oresztész (Püladész), a Lear király (Edgar), a III. Richárd (Buckhingham herceg), a Tartuffe (címszerep), az Ördögök, az Oidipusz (címszerep), a Vesztegzár a Grand Hotelben (Elder felügyelő), A Mester és Margarita (Mester), Az ötödik pecsét (Vasöntő), a Pentheszileia (Akhilleusz), a Boldogtalanok (Húber Vilmos, papi nyomdász), a Bánk bán (címszerep), az Úri muri (Szakhmáry Zoltán), a Jeremiás avagy Isten hidege (címszerep), Az ember tragédiája (Lucifer), a Hamlet, dán királyfi (Színész, szellem), az Angyalok Amerikában (Louis), a Bányavirág (Iván) és a Mephisto (Tábornagy).

A Radnóti Színházban szerepelt többek között a Platonov – Apátlanul (címszerep), a Lear király (címszerep), a Téli rege (Camillo), az Iván, a rettenet (Iván Vasziljevics / Cár), az Ádám almái (Ivan), a Kakukkfészek (Billy Bibbit) című darabokban. Jelenleg a 10 (VIII.), A gondnok (Aston), A szerelmesek házai (Sartorius), az Egy piaci nap, a Futótűz (Hermile Lebel), a III. Richárd és a most szeptemberben bemutatott Gina (Boros Attila) előadásokban láthatjuk őt.

Schneider Zoltán, László Zsolt és Pál András (Fotó: Falus Kriszta)

Színpadi szerepei mellett gyakran látható filmekben és tévésorozatokban egyaránt. Olyan alkotásokban találkozhattunk már vele, mint A legényanya, a Szamba, A napfény íze, a Kontroll, az Állítsátok meg Terézanyut!, a Rokonok, a Sorstalanság, a De kik azok a Lumnitzer nővérek?, a Kaméleon, a Presszó, a Kút, A tökéletes gyilkos, a Valami Amerika 3., a Most van most, az Angyalbőrben, a Kisváros, a Tűzvonalban, a Terápia vagy a Jófiúk.

Szinkronizált filmjeinek száma szintén meghaladja a százat, de hangja felismerhető rádióadásokban, rádiójátékokban is és nem egy hangoskönyvet készített már. Olyan világhírű színeszeknek kölcsönözte már a hangját, mint Keane Reeves (Mátrix-trilógia, John Wick), Vincent Cassel (A Szépség és a Szörnyeteg), Eric Bana (Trója, Arthur király), Hugh Jackman (A legnagyobb showman, Eddie, a sas, Chappie, Ausztrália), Scott Patterson (Szívek szállodája), Goran Višnjić (Vészhelyzet, A jogász, A tetovált lány, Ausztrália), Tom Hardy (A sötét lovag – Felemelkedés), Jason Statham (A szállító) vagy Thomas Jane (Hung – Neki áll a zászló). A hangoskönyvek szerelmesei a Válás Budán, A gólyakalifa, A lét elviselhetetlen könnyűsége, az Ivan Gyenyiszovics egy napja, az Egy kapcsolat vége, a Maga itt a tánctanár?, a Judit… és az utóhang, A lány, aki a tűzzel játszik, A kártyavár összedől című kiadványok kapcsán találkozhattak a nevével.

László Zsolt és Pál András az Ádám almáiban (fotó: Mészáros Csaba)

A zene szeretete gyerekkorától él benne, előbb énekkaros volt, majd gitározni kezdett. Az Új Színházban kezdett el basszusgitározni, 2013 végétől pedig a Harmadik Figyelmeztetés nevű színészzenekarban játszik Fillár István hívására, akivel már a főiskolán is együtt zenélt.

1995-ben Hecuba-díjat és Jászai Mari-díjat, 1999-ben Greguss-díja kapott. 2000-ben elsőként nyerte el a Gábor Miklós-díjat, az Alföldi Róbert által rendezett A velencei kalmárban Antonióként nyújtott alakításáért. A Pécsi Országos Színházi Találkozón kétszer is megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat: 2002-ben a Bűn és bűnhődés a rácsok mögött, 2016-ban a Lear király főszerepéért. 2003-ban Súgó Csiga-díjjal jutalmazták, 2006-ban az Oidipuszért elnyerte a Színikritikusok Díjátadóján a Fővárosi Önkormányzat Különdíját. 2009-ben Farkas-Ratkó-díjat kapott, 2011-ben, a 42. Magyar Filmszemléről pedig a legjobb férfi színész díjával (A halálba táncoltatott leány című filmben nyújtott alakításáért) térhetett haza. 2014-ben Arany Medál díjjal jutalmazták (Az év hazai színésze), valamint megkapta az Aranyalma díjat (az év színésze).

Kiemelt kép: László Zsolt a Lear királyban (fotó: Toldy Miklós)