Több mint egy évvel a tervezett időpont után nyílt meg a Lassú élet. Radikális hétköznapok című nemzetközi kiállítás a Ludwig Múzeumban.

A kiállítás témájának megszervezésén hónapok óta dolgozik a kurátori csapat (Csizek Petra, Jan Elantowski, Készman József, Petró Zsuzska, Popovics Viktória és Üveges Krisztina). A Lassú élet állásfoglalás és közvetlen reakció napjaink globális kérdéseire. A mindennapjainkban fennálló társadalmi, gazdasági rendszer és a fogyasztói társadalmak működése olyan problémákat szült, amely nagyban veszélyezteti környezetünket.

„A lassú-szemléletmód a társadalom, a gazdaság és a mindennapi élet területén egyaránt a meglévő struktúrák újragondolását és a bevett gyakorlatok újraszervezését jelenti. Lényege a tudatosságban és a kritikai hozzáállásban ragadható meg leginkább, melynek köszönhetően egyre több lehetséges alternatíva áll rendelkezésre a permakulturás gazdálkodástól a hulladékmentes háztartásvezetésen és az önkéntes egyszerűségen át a növekedés nélküli gazdaság koncepciójáig.”

Lassú élet kiállítás Petra Maitz, A Lady Musgrave korallzátony című alkotásával (Fotó: Árpási Sára)

A Ludwig Múzeum viszont nem a manapság népszerű „slow living” mozgalmakat veszi alapul. Ezek helyett középpontba helyezi a hétköznapi forradalmakat, néhol egyszerűbb, máshol radikálisabb formában. Bár az alkotások különböző műfajúak, mind kritikai szemlélettel vizsgálják a fennálló rendszert, és ha csak egy kis időre is, kibillentik a látogatókat megszokott fogyasztói gondolkodásukból. Ezen kívül akadnak művek, amelyek utópikus képeket festenek elénk, érzékletes példa erre Oto Hudec WE ARE THE GARDEN! (MI VAGYUNK A KERT!) című installációja.

A kiállítás célja, hogy rámutasson, milyen gyakorlatok vezettek a jelenlegi problémákhoz. Emellett pedig az is, hogy helyet biztosítson a művészek számára, akik a fenntarthatóság irányába mutató életmód-alternatívák iránt érdeklődnek. A szeptember 5-ig megtekinthető tárlat kiállító művészei között olyan alkotók munkáival találkozhatnak az érdeklődők, mint Bartha Gabó, Benczúr Emese, Erdei Krisztina, Kaszás Tamás, Süveges Rita, vagy éppen Lois Weinberger, Syporca Whandal és Diana Lelonek.

Kiemelt kép forrása: Ludwig Múzeum (Fotó: Ludwig Múzeum)