A napokban tartotta meg a 2021/22-es évad első bemutatójának, a Dogville című előadásnak az olvasópróbáit a Trojka Színházi Társulás. A Lars von Trier kultfilmje alapján készült előadást április elején tervezi bemutatni a társulata az Esernyős Kulturális Központ Nagytermében.

A film 2003-ban debütált Nicole Kidman főszereplésével. A szokatlan rendezői megoldás erős nemzetközi visszhangot váltott ki: az egész filmet egy hangárban vették fel, a helyszínül szolgáló falunak csupán az alaprajza volt felrajzolva a padlóra, és ebben a térben követhettük a menekülő, a kisközösségben vakon megbízó Grace Margaret Mulligan történetét.

A cselekmény színtere Dogville, egy kis bányászfalu a ’30-as évek Amerikájában. Lakói szegény emigránsok, jó és becsületes polgárok, akik szeretik városukat. Ebbe a világtól elzárt közösségbe érkezik üldözői elől menekülve Grace, aki olyan akár egy földre szállt angyal. A fiatal, csinos nőt a falu lakói egy tanácskozást követően befogadják, és úgy döntenek, menedéket nyújtanak neki az őt üldöző gengszterek elől. Cserébe Grace mindenben a segítségükre van. Ami, azonban kezdetben szívességeknek indul, később kényszerré, valóságos terrorrá válik. A helyiek megtudják, hogy Grace-t a rendőrség is körözi, így a menedéket egyre súlyosabb áron kínálják neki. Így Grace hamar a falu rabszolgája lesz, akik kihasználják, megerőszakolják, bilincsbe verik – testileg és lelkileg is megtörik a fiatal lányt. A menedéket kereső nő azonban rejteget még meglepetéseket, így a falu lakóinak van mitől rettegniük, amiért kihasználták a lányt. A Dogville tehát egy igazán brutális, kényelmetlen és megkérdőjelezhetetlenül őszinte előadás, emberismereti lecke, pszichológiai tanulmány, tételdráma is egyben: az áldozathozatal, bűn és bűnhődés története. Az elidegenítő színház mintapéldája, ahol az ábrázolás hangsúlyosabb az átélésnél.

Az előadást Soós Attila, a társulat alapítója rendezi. A címszereplőt Eke Angéla alakítja, mellette Fullajtár Andreát (mesélő, Grace anyja), Bárnai Pétert (ifj. Tom Edison), Surányi Andrást (Jack McKay), Mátrai Lukács Sándort (Chuck), Sipos Verát (Chuck felesége), Kovács Mátyást (Chuck nagyobbik fia, Jason), Ténai Petrát (Sekrestyén Mártika) és Abai- Szabó Tamást (Ben, Sekrestyén Mártika testvére) láthatják a nézők. A látványért és a jelmezekért Lakatos Márk felel, a zenét Szilágyi András (Dj Nyenyec) szerezte. A rendező munkatársa Darvay Botond. 

Jelenet a Dogville című filmből (Fotó: filmkatalógus)

Kiemelt kép: A Dogville című előadás olvasópróbája (Fotó: Trojka Színházi Társulás)