Magyarországon évente közel 13 000 könyv jelenik meg, és több mint 25 millió példány talál gazdára. De vajon mi történik, ha elolvasták őket? Vannak, akik megtartják vagy elajándékozzák régi könyveiket, de vannak olyanok is, akiknek – költözés vagy helyhiány miatt – gondot okoz a további tárolás. Erre a problémára nyújt megoldást a Lapozó, a Bookline legújabb programja, amely nemcsak új életet ad régi vagy feleslegessé vált olvasmányainknak, hanem egyúttal fontos üzenetet is hordoz.

A Bookline számára kiemelten fontos a fenntarthatóság. Ez az elköteleződés vezérelte a Millenárison felállított Bookline Lapozó ötletét is, amely révén igyekeznek elősegíteni a könyvek újrahasznosítását, és nem utolsósorban az olvasás élményének megosztását. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra is, hogy azok az értéktárgyak, amik számunkra már nem hasznosak, vagy akár feleslegesnek tűnnek, másnak még lehetnek értékesek. Cserepontokként a Lapozók több funkciót is betöltenek. Itt adhatjuk le a már kiolvasott és épp nem használt könyveinket. Ezeket a műveket mások elolvashatják a helyszínen, de ki is kölcsönözhetik azokat. Természetesen arra is van mód, hogy megtartsák az olvasók ezeket a könyveket, ebben az esetben a Bookline csak annyit kér, hogy egy-egy könyv leadásával ők is járuljanak hozzá a gyűjtőpont bővüléséhez. A program célja, hogy a könyvek és a kultúra minél több emberhez eljusson, ezt az üzenetet közvetíti a Lapozó és ez olvasható a programban szereplő könyvekbe pecsételve is: „Ez a könyv ingyenes, közös, és nem szeret olvasatlanul porosodni.”

Az első két Lapozó a következő egy évben a Millenárison fog működni. A gyerekek a Zöld Péter játszótéren kialakított gyűjtőponton találhatják meg az izgalmas történeteket, míg a felnőttek a Nemzeti Táncszínházzal szemben kereshetik meg leendő olvasmányaikat. A Bookline hosszú távú célja, hogy ne csak Budapesten, hanem az ország más pontjain is létrejöhessenek Lapozók, hiszen a könyv és az irodalom közös értékünk, amit érdemes megosztani egymással.

Kiemelt kép: A Bookline Lapozó pecsétje (fotó: Bookline)