A héten rendezte meg évadnyitó sajtótájékoztatóját a Pinceszínház. Soós Péter, a teátrum igazgatója ismertette az idei szezon tervezett bemutatóit, valamint elmondta hogy szeretnének teret adni kortárs, illetve kortárs magyar szerzők műveinek. Az új előadások között lesz monodráma, bohózat és egy filmthrillert is színpadra alkalmaznak Börcsök Enikő főszereplésével.

Jelenet A Herner Ferike faterja című előadásból (fotó: Pinceszínház)

Szeptember 21-én tartották a Pinceszínház idei első bemutatóját, A Herner Ferike faterját. A színházban nagy sikerrel játszott A Gézagyerek párdarabját Börcsök Enikő állította színpadra Kaszás Gergővel, Borbiczki Ferenccel és Lázár Balázzsal a főszerepben. A Vígszínház színművésze a Színház- és Filmművészeti Egyetemen rendezett már vizsgaelőadást, de ez volt az első alkalom, hogy pályatársait, kollégáit instruálhatta színpadon. Börcsök Enikő az előadás ismertetésekor elmondta, hogy megérintette Háy János darabja, mert a szereplői olyan dolgokról gondolkodnak, amikről mások nem, és kimondják, amiket mások nem mernek kimondani.

A tribádok éjszakája című előadás szereplői (fotó: Pinceszínház)

A következő bemutató A tribádok éjszakája lesz, melyet október 19-én láthat először a közönség a Pinceszínházban. Per Olov Enquist drámája már megjelenésekor heves indulatokat váltott ki, ugyanis a Női Egyenjogúság évében 1975-született darab a nőgyűlölettel vádolt jeles svéd író August Strindberg válásáról szól. A színpadon játékot látunk a szerelemről, a férfi és a nő közötti harcokról, a méltóságról, a kiszolgáltatottságról, emberi élethelyzetekről – rengeteg groteszk humorral. A történet szerint egy bukott darab próbái zajlanak épp. Strindberg írta, felesége és annak szerelme-szeretője játsszák. A főbb szerepeket Kaszás Gergő, Györgyi Anna, Juhász Réka és Gömöri András Máté alakítják. A rendező: Kiss Csaba.

A harmadik premierre az év végén kerül sor. Varga Bence, a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves rendező szakos hallgatója állítja színpadra Georges Feydeau Őnagysága megboldogult című bohózatát. A darab szövege, története könnyen fogyasztható, de mégis súlyos valóságalapja van – mesélte az évadnyitón a rendező. Az egyfelvonásos bohózat bonyodalmát egy késés, az ebből fakadó sértettség adja, és azt láthatjuk majd, hogy egy reális helyzetből hogyan alakul ki valami igazán szürreális. Az eredetileg négyszereplős darabot három szereplővel játsszák. Az előadást a Szentendrei Teátrummal közösen mutatják be.

Börcsök Enikő A Herner Ferike faterja olvasópróbáján (fotó: Somfai Sándor)

Soós Péter ennek kapcsán hozzátette, szeretnének hosszútávú együttműködést kötni a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, hogy a rendező-, illetve színészszakos hallgatók vizsgaelőadásait akár a Pinceszínházban, akár a Szentendrei Teátrumban is bemutathassák. Az igazgató az évad második felének premierjeit is ismertette.

2019-ben érkezik a Maria Callas, görög származású operaénekes életéről szóló monodráma, a Mesterkurzus Méhes László rendezésében, Kútvölgyi Erzsébettel. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő 2006-ban, a Miskolci Nemzeti Színházban már játszotta ezt a monodrámát. A Mesterkurzust követően mutatják be Balázs Ágnes kortárs magyar írónő Meghallgatását Gáspár András rendezésében, Murányi Tündével és Kálid Artúrral a főszerepben. A darabot röviden csak úgy jellemezték, hogy ez a „jelenetek egy színészházasságból”. Az évad utolsó premierje a Mi történt Baby Jane-nel? című thriller színpadi adaptációja lesz, a rendező Kovács Gábor, az egyik főszereplőt pedig Börcsök Enikő játssza majd jövő tavasszal.

Forrás: Pinceszínház, Deszkavízió

Kiemelt kép: Kútvölgyi Erzsébet (fotó: vigszinhaz.hu), Györgyi Anna (fotó: Eöri Szabó Zsolt), Murányi Tünde (fotó: Juhász Éva/Pesti Magyar Színház)