Ma ünnepli 70. születésnapját Kútvölgyi Erzsébet, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Kútvölgyi Erzsébet, Budapest, 1950. november 14-én látta meg a világot, édesapja Kútvölgyi István vasesztergályos, édesanyja Nagy Erzsébet könyvelő. Korábban gyermeksebész szeretett volna lenni, középiskolai tanulmányait a Fazekas Mihály Gimnázium matematika szakán végezte el. 1973-ban szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Vámos László osztályában. Ezt követően a Vígszínházhoz szerződött, amelynek immár 47 éve társulati tagja, de már a főiskolai évek alatt (1973 óta) játszik a teátrumban.

Első komolyabb szerepe már 1971-ben megtalálta, ekkor debütált az Ódry Színpadon Casilda szerepében A királyasszony lovagja című Victor Hugo műben. Az elmúlt közel öt évtizedben több mint 100 előadásban láthatta a közönség. Pályáját olyan művek fémjelzik, mint a Szenivánéji álom (Puck, Titánia), az Alkésztisz (címszerep), a Rómeó és Júlia (Júlia, Dajka), a Liliom (Juli), a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (Kígyó, Juana, Mariann), a Stuart Mária (Margaret), a Cseresznyéskert (Varja), az Antonius és Cleopatra (Charmian), a Szent Johanna (címszerep), a Jó estét nyár, jó estét szerelem (Veronika), a Bűn és bűnhődés (Szonya), a Minden jó, ha vége jó (Heléna), az Equus (Jill Mason, Dora Strang), A vihar (Miranda, Ariel, Iris), a Sirály (Mása), az Amerikai Elektra (Lavinia), a Rémségek kicsiny boltja (Audrey), az Edit és Marlene (Edith Piaf), a Les Misérables – A Nyomorultak (Fantine), a Koldusopera (Celia), a La Mancha lovagja (Aldonza/Dulcinea), a III. Richárd (Margit), A dzsungel könyve (Bagira), a Kurázsi mama és gyermekei (Kurázsi mama), a Csárdáskirálynő (Cecília), a Hegedűs a háztetőn (Jente, Cejtel), a Ványa bácsi (Marina), a Túl a Magyat-hegyen (Szösz néne), A lovakat lelövik ugye? (Bihariné), a Nyolc nő (Madame Chanel) vagy a Hamlet (sírásó).

Szilágyi Csenge és jobb oldalt Tahi Tóth László valamint Kútvölgyi Erzsébet (fotó: Gordon Eszter)

Ebben az évadban a Vígszínházban az Óz,a csodák csodája (Nyugati boszorkány), a Pesti Színházban az Anna Karenina (Scserbackaja hercegné), a Sógornők (Germaine Lauzon), a Házi Színpadon Az élet mint olyan (Leviva) és a Kádárné balladája című előadásokban láthatjuk, valamint a Rózsavölgyi Szalonban hamarosan bemutatásra kerülő El kell mondanom című darabban debütál hamarosan.

A filmek szerelmesei is gyakran találkozhattak arcával és hangjával a képernyőn. Filmben 1973-ban volt látható először (Szeptember végén), azóta olyan alkotásokban láthattuk őt, mint a Szezon, A londoni férfi, a Kisváros, A vörös grófnő, de gyakran kölcsönözte hangját rajzfilmszereplőknek is (János vitéz, Hugó, a víziló, Vuk, Vízipók-csodapók, Pom Pom meséi). Emellett az ő hangján szólalt meg többek között Ingrid Bergman, Judy Garland, Joan Fontaine, Katharine Hepburn, Audrey Hepburn, Marlene Dietrich, Julie Andrews, Shirley MacLaine, Glenn Close, Diane Keaton, Susan Sarandon, Meryl Streep, Daryl Hannah, Barbra Streisand vagy Emma Thompson.

Kútvölgyi Erzsébet és Ágoston Péter az El kell mondanom próbáján (fotó: Kovács Milán)

Első elismerését, a Varsányi Irén-emlékgyűrűt 1975-ben kapta, két évvel később Jászai Mari-díjjal tüntették ki. Az Ajtay Andor-emlékdíjat először 1978-ban nyerte el (ezt követően még további hét alakalommal: 1986-banm 1995-ben, 1999-ben, 2003-ban, 2007-ben, 2008-ban és 2019-ben), 1990-ben érdemes művésszé avatták. 1991-ben Őze Lajos-díjat kapott, 1996-ban elnyerte A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, valamin ugyanebben az évben a Ruttkai Éva-emlékdíjat. 2004-ben és 2016-ban is megkapta a Roboz Imre-díjat, 2008-ban Kossuth-díjjal, 2012-ben Páger Antal-díjjal, 2012-ben Bilics-díjjal tüntették ki. 2013 óta a Halhatatlanok Társulatának Örökös tagja, 2016-ban Prima díjjal jutalmazták.

Kiemelt kép: Kútvölgyi Erzsébet (fotó: Dömölky Dániel)