Az Erdélyi Magyar Televízióban induló ALTER-TANTERV című kulturális sorozatban ismert költők, írók, irodalomtörténészek és irodalomkritikusok elevenítik fel a magyar irodalom különböző korszakait, nagyjainak ismert vagy háttérbe szorult remekműveit.

A műsor teret biztosít a magyar irodalom középiskolai tantervének tágabb, új nézőpontból történő megközelítésére. A 13 adásból álló sorozat részei foglalkozhatnak csupán egyetlen íróval vagy alkotással, de nagyobb korszakot is átfoghatnak. A beszélgetéseket a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeinek előadásai gazdagítják, akik verseket, drámarészleteket szólaltatnak meg.

A január 10-ei sorozatindító beszélgetés nagyívű barangolás volt a magyar irodalom kezdeteiben Markó Béla és Tompa Gábor visszatekintésében olyan „útitársakkal” mint Albert Csilla, Marosán Csaba, Laczó Júlia és Farkas Loránd színművészek.

Az ALTER-TANTERV  január 10-ét követően kéthetente, vasárnap 15 óra 30 perctől látható, és elérhető lesz az Erdélyi Magyar Televízió YouTube csatornáján is.

A széleskörű együttműködés keretén belül megvalósuló kulturális sorozat együttműködői: a Kolozsvári Állami Magyar Színház, az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Erdélyi Magyar Televízió, kiemelt partner a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a műsor főtámogatója pedig a Communitas Alapítvány.

Kiemelt kép: Markó Béla és Tompa Gábor (Fotó: Erdélyi Magyar Televízió)