Elindult a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumpedagógiai, muzeológiai és képzőművészeti programsorozata, mely a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében juttat el minőségi kulturális szolgáltatásokat Pest vármegye legkisebb településeire is a kulturális akadálymentesítés jegyében. Az intézmény egyedülálló képzőművészeti, történeti, néprajzi és irodalmi gyűjteményével, régészeti eredményeivel és múzeumi hálózatával hazánk egyik legrangosabb vidéki intézménye.

Négy programmal kapcsolódnak a projekthez a Ferenczy Múzeumi Centrum nívódíjat nyert pedagógusai. A Czóbel Múzeumhoz kötődő hatalmas sikerű Beszélő tárgyak, beszédes arcok múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt a térség középiskolás diákjai az Iskola a múzeumban sorozatban. Pályaorientációs foglalkozásokat tartanak az általános sulisoknak Less a kulisszák mögé! címmel a Múzeum az iskolában programon keresztül, alkotó művészetpedagógiai foglalkozásokat tartanak az idős korosztály számára Kovács Margit Kerámiamúzeumban, Közösség a múzeumban címmel, A Gyűjtemény című kiállításhoz tartozó kurátori tárlatvezetés és festő workshop lesz a felnőtteknek a Ferenczy Múzeumban, a nagy szentendrei alkotók nyomába eredve a város ősmotívumait rajzolhatják meg a résztvevők a Festői Szentendre sétán.

Szentendre képzőművészete áll a Múzeum a közösségben program fókuszában, ahol a vetített képes előadásokon a Ferenczy Múzeumi Centrum tíz ezer alkotással rendelkező gyűjteményét mutatják be a művészettörténészek, a muzeológusok munkájába enged betekintést a Beszélő tárgyak, meseterápiás, önismereti foglalkozásokat tartanak a Múzeumi Mesék sorozatban.

A halásztelki Márai Sándor Közművelődési Intézmény és Városi Könyvtárban nyílt meg februárban a Közösségünk kincsei képzőművészeti és helytörténeti vándorkiállítás Vajda Lajos és Szentendre címmel a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésében. A kiállítás Vajda Lajos egy-egy alkotását köti össze Szentendre részeivel. Az életművön keresztül mutatja be Szentendre helytörténeti vonatkozásait, jelentős múltját és jelenlegi helyzetét. A vándorkiállítás további állomásai: Szigetújfalu, Pilisvörösvár, Budakeszi, Törtel, Fót, Szada, Áporka, Kiskunlacháza és Tárnok.

Kiemelt kép: Vajda Lajos: Sárga ház, 1935 és témája, a Motesiczky ház Szentendrén