A FIRGUN Zsidó Kulturális Alap létrehozásának első évében mintegy 31 millió forinttal kívánja támogatni a különböző művészeti ágak képviselőit alkotópályázatok kiírásával. Az elmúlt 15 évben a Magyar Zsidó Szövetség tevékenysége elsősorban jótékonysági megmozdulások keretében volt mérvadó, azon belül is az együttérzés és az idősek tiszteletének társadalmi üzenetét igyekeztek erősíteni. A vezetőség úgy érzi, eljött az ideje, hogy az egyházi szolgálattól távolabb eső területeken is láthatóvá váljon munkájuk.

Az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Réczei Tamás színházrendező, drámaíró elmondta, a most induló első pályázati programmal elsősorban olyan alkotások létrehozását támogatják, amelyek a zsidó eszmevilágban is oly fontos alapvető emberi kérdésekkel, vagy a zsidó kulturális gyökerekkel és tematikákkal foglalkoznak. A FIRGUN héber kifejezés, jelentése: „önzetlen elismerés”, amely tökéletesen összefoglalja a kezdeményezés célját: elismerést nyújtani művészeknek, a kultúra és a tudomány értékteremtő munkásainak, akik alkotásaikkal, tevékenységükkel mindannyiunk mentális és szellemi egészségét szolgálják. A minden felekezet számára nyitott Alap elsőként zenei és regényírói pályázatot hirdet, ezeket követik majd a forgatókönyvíró, a színmű, a független színház, a képzőművészeti és podcast felhívások.

A formai lebonyolítás az adott szakterület jeles képviselőinek bevonásával történik majd, így a bírálóbizottságokban olyan alkotók kaptak meghívást, mint Divinyi Réka, Dobszay-Meskó Ilona, Gárdos Péter, Geszti Péter, Groó Diána, Hegedűs D. Géza, Kieselbach Tamás, Kesselyák Gergely, Milbacher Róbert, Mohácsi János, Lévai Balázs, Lukácsházi Győző, Orlai Tibor, Szécsi Noémi, Szikszai Rémusz, Tasnádi István, Topor Tünde, Vecsei H. Miklós és Winkler Nóra. Bővebb információt az Alapítvány honlapján találnak az érdeklődők.

Kiemelt kép: Réczei Tamás (Fotó: szinhaz.org)