1976-ban jelent meg Sidney Lumet négy Oscar-díjat nyert szatirikus drámája, a Hálózat, amelyben olyan színészlegendákat láthat a közönség, mint Peter Finch, Faye Dunaway, William Holden, Ned Beatty és Robert Duvall. A film egy amerikai tévécsatorna életébe nyújt betekintést az egyik bemondó, Howard Beale személyén keresztül, akit huszonöt év után az alacsony nézettség miatt meneszteni akarnak. Beale végső kétségbeesésében közli, hogy élő adásban lesz öngyilkos, ami nagy figyelmet generál és ennek hatására saját műsort kap, amiben média- és társadalomkritikát fogalmaz meg. 

A Hálózatból színdarab is készült, Paddy Chayefsky forgatókönyvét Lee Hall adaptálta, amit 2017-ben mutattak be a londoni Royal National Theatre-ben, és hamarosan a budapesti Centrál Színház is követi a külföldi teátrum példáját Baráthy György fordításában, Puskás Tamás rendezésében. A színlap leírása alapján „nem nagyon van időszerűbb, provokatívabb és elképesztőbb történet” a látványos videotechnikát felvonultató Networknél, erről a média pokoli hatalmát bemutató apokaliptikus szatíránál, amelynek főbb szerepeiben Alföldi Róbertet, Martinovics Dorinát, László Zsoltot és Fehér Tibort láthatják majd a nézők. 

A közlemény szerint a színház évek óta dédelgetett álma a Network bemutatása, 2022. január 15-én pedig a tervek szerint valóra válik ez a vágyálom. Addig pedig lehet gyakorolni a tükör előtt Beale nagymonológját: „Iszonyúan dühös vagyok és egy perccel sem tűröm ezt tovább…”

Kiemelt kép: Fehér Tibor, Alföldi Róbert, Martinovics Dorina és László Zsolt (Fotó: Centrál Színház)