A Szépvilág – Divat és kultúra a reformkori Pesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum legújabb kiállítása az 1840-es évek Pestjének világába nyújt betekintést, a divatlapokon és az öltözködésen keresztül. A divat elsősorban a nőket célozta meg, de a férfiak életének is fontos részét képezte, a reformkort pedig gazdasági, társadalmi és kulturális újjászületés jellemezte és a divatot is a művelődés részeként fogták fel. A kiállítás ezúttal három síkon mutatja be a divatlapok szerepét, így megtudhatjuk, mit jelentettek a sajtó, a város és az otthon értelmében.

A magyar és német nyelvű divatlapok kapcsolódtak a sajtó és a modern irodalmi nyilvánosság kialakulásához, a nők szélesebb spektrumon való szerepvállalásához, a polgárosodáshoz, a hazai iparhoz, de az európai és a magyar önmeghatározás folyamatához is. A tárlat olyan lapok szövegeire és képeire épít, mint a Honderü, a Pesti Divatlap, az Életképek, a Der Spiegel és a Der Ungar, ezek nagymértékben formálták az olvasók gondolkodását, közösségtudatát és ízlését is.

A korszakban tevékeny, de kevésbé ismert alkotók munkái is helyet kapnak a kiállításon, a jól ismert művészek és szerzők mellett. Ehhez mérten Nagy Ignác és Lemouton Emília is képviselteti magát a tárlaton, nem csupán Szendrey Júlia és Petőfi Sándor, a festők közül pedig Kann Henrik, Ruprecht Adél, de Barabás Miklós és Borsos József alkotásai is helyet kapnak. Olyan különlegességeket láthatunk, mint a Wosinsky Mór Múzeumból érkező színpompás női háziruha, vagy éppen a Pesti Divatlap által terjesztett Liszt Ferenc-portré a zenész kézjegyével.

Érdekesség, hogy a reformkorból származik a „divatmajom” kifejezésünk is, melyet a naplopó, divatos uracsokra használtak, akik gyakran felbukkantak a divatlapok karikatúráinak is. Láthatjuk majd a korban népszerű ajándéktárgyat, az üveggyöngy pénztárcát is, melyek egyben a névadói a divatlapokban feltűnő tárcarovatoknak is, ezáltal megidézve a tárcanovellák vidámságát és sokszínűségét.

A Múzeumok Éjszakáján, június 22-én a Szépvilághoz kapcsolódó programoknak is részesei lehetünk, 18 órától egészen 22-ig tárlatvezetések indulnak, illetve Csalár Bence divatszakértő, divatújságíró, a nagysikerű Fenntartható divat szerzője tart előadást a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében. A kiállítás egészen 2025. március 31-ig megtekinthető, a tárlat kurátora Mészáros Zsolt, a látványtervért Kemény Gyula felelt, a grafikai arculatért és a tipográfiáért pedig Bogdándy Gábor.

Kiemelt kép: Szépvilág című kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban (Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum)