Idén rendezik meg negyedik alkalommal a Zsidó Művészeti Napokat, a hazai kulturális élet egyik kiemelkedő összművészeti eseményét. A röviden csak ZsiMüként emlegetett programsorozat május 25. és június 2. között számtalan, kimondottan erre az alkalomra készült produkcióval várja az érdeklődőket. Koncertek, filmvetítések, színházi- és táncelőadások színesítik a 2019-es felhozatalt, melyben olyan nevekkel találkozhat majd a közönség mint például Kováts Kriszta, Mácsai Pál vagy Bálint András.

Fotó: zsimu.hu

A Budapesti Operettszínház újra műsorára tűzi a világ első klezmer-operettjét, a Menyasszonytáncot. A megható, drámaian feszült történet a harmincas éveket idézve egy erdélyi, román-magyar-zsidó kisvárosban játszódik, ahol szeretetreméltó és esendő figurákkal találkozhatunk május 17-19. között 5 alkalommal. Köztük Rózsival, a szép, büszke lánnyal, aki egy váratlan fordulat következtében elveszítheti a férfit, akit szeret, a városka megbecsülését, mindent, amiben addig hitt. A felújított előadás főbb szerepeiben Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Lehoczky Zsuzsa, Szulák Andrea és Kocsis Dénes lép a közönség elé.

Május 26-án két alkalommal, 16 és 19 órakor tart felolvasást Mácsai Pál Örkény István novelláiból a MOMkult Kupolájában, miközben a színművészt cimbalmon kíséri Lukács Miklós. Egy nappal később, május 27-én kerül sor a Képzavar című látványszínházi előadásra a Bethlen Téri Színházban. Két fiatal színész, Páder Petra és Borbás Gergő állít emléket a „photoshop ősanyjának”, a különleges retusálási technikájáról ismert magyar származású portréfotósnak, Ghitta Carellnek. Az előadásban harmonikán közreműködik Bitó János.

Fotó: zsimu.hu

Borítékolható szerelem címmel mutat be közös estet a Budapest Jazz Clubban Náray Erika és Nyáry Krisztián, akik a tavaly megjelent Írjál és szeressél című szerelmeslevél-gyűjteményből válogattak egy csokorra valót, természetesen a zene és az ének itt sem maradhat el. Május 30-án a Rózsavölgyi Szalonban láthatja ismét a közönség Fesztbaum Béla, a Vígszínház művészének színházi estjét, a Szülőfalum, Pestet. A színész előadásában a nézők megismerhetik a leghíresebb magyar drámaíró, Molnár Ferenc kevésbé ismert, újságírói oldalát.

A Radnóti Színház egykori igazgatója, Bálint András lesz Horgas Eszter fuvolaművész legújabb estjének különleges szereplője. A Kossuth-díjas színművész idézi meg a neves képzőművész és festő, Chagall alakját az Uránia Nemzeti Filmszínházban május 25-én bemutatásra kerülő Szerelmes Chagall címet viselő koncerten. Szinetár Dóra Újratervezés címmel jelentetett meg musical-lemezt, melyben a hozzá kötődő, a hozzá közel álló dalokat újraértelmezve énekelte fel, mintegy mementót állítva harmincéves pályafutásának. Szép mesék, rossz mesék címmel ad most koncertet ebből a lemezből május 30-án a Frankel Leó utcai zsinagógában, ahol klasszikus musicaldalok, sanzonok és filmslágerek is felcsendülnek majd.

Fotó: zsimu.hu

Ónodi Eszter, a Katona József Színház művésze lesz a Budapest Ragtime Band vendége azon a koncerten, amin a huszadik század zenei életének egyik legjelentősebb újítójának, Louis Armstrong munkásságát elevenítik fel. A koncerten közreműködik még a Papa Fleigh zenekar is május 30-án a MOMkult Színháztermében. Kováts Kriszta, akit színészként többek között a Madách Színházban láthatunk olyan sikeres előadásokban mint a Mamma Mia, most énekesnőként lép a közönség elé. Zenemozi – Chaplintől Felliniig címmel tart lemezbemutató koncertet a Budapest Jazz Clubban június 2-án. A dalokról és az új lemez témájáról mesélt nekünk a színésznő a vele készült korábbi interjúnkban.

A kortárstánc szerelmesei sem maradnak újdonság nélkül, a Bethlen Téri Színházban május 26-án 15 órától lesz látható a Dart Társulat előadása, mely Erich Kästner A két Lotti című művéből készül. Emellett az Inversedance Fodor Zoltán Társulat művészei egy nemzetközi alkotóval, Idan Sharabival kiegészülve lépnek fel a Nemzeti Táncszínházban a létezésünk mindennapi kérdéseit boncolgatva június 2-án.

Kiemelt kép: Náray Erika (fotó: Éder Vera), Bálint András (fotó: Egyed Péter) és Ónodi Eszter (fotó: VIASAT3/Labancz Viktória)