Beszélgetésekkel, kiállításokkal, színháztörténeti sétával és egy emblematikus előadás újrajátszásával várja a közönséget a Stúdió K a megalakulásának 50. évfordulója alkalmából.

Sem a rendszerváltás előtt, sem utána nem volt könnyű dolga az aktuális hatalommal szemben kritikus, alternatív színházaknak. Ezért is megy szinte csodaszámba egy olyan független társulat, amely már fél évszázada működik a hivatalos struktúra peremén egyensúlyozva. Az Orfeo művészcsoport, majd a belőle, Fodor Tamás vezetésével kinőtt Stúdió K, az akkor újbaloldalinak tartott szellemiségben, a létező szocializmussal szemben jött létre. A ’90-es évekkel kezdődő, megváltozott kulturális környezetben pedig továbbra is megőrizte a világra nyitott, a társadalmi problémákra művészi eszközökkel reagáló karakterét. Kalandos története nem csak önmagában érdekes, de fontos válaszokkal szolgálhat a művészet és a politikai szerepvállalás jelenkori kérdéseire is.

A Stúdió K Színház belső tere (fotó: Vass László)

Ezekből kaphatunk most ízelítőt a hatrészes jubileumi rendezvénysorozat révén, amely a színház szellemiségéhez méltóan a korábbi események és gondolatok ütköztetése mellett a velük párhuzamosan kibontakozó folyamatokkal, valamint a jelenkori tendenciákkal is foglalkozik. A rendezvénysorozat több formában és perspektívában gondolkodik neves művészek, színházcsinálók és egyetemi kutatók segítségével. Az első alkalommal, március 9-én vetítésre kerül Nemes István és Fábry Péter Az Orfeo csoport című dokumentumfilmje, majd Ascher Tamás osztja meg a gondolatait a színházról. Március 30-án Forgách András, Radnóti Sándor és Sándor Erzsi beszélgetnek egyebek mellett a művészet és a közélet kapcsolatáról. Április 13-án Szőke Szabolcs, Rácz Attila, Homonnai Katalin és Spilák Lajos osztják meg gondolataikat a műfaji sokszínűségről, a képzőművészek, a bábok és a zene színházi szerepéről, valamint a Stúdió K-ból kinőtt Hólyagcirkusz Társulatról. Aznap este Beszélő tekintetek címmel Csanádi Judit, a Képzőművészeti Egyetem volt rektora nyitja meg Németh Ilona képzőművész, az Orfeo alapítótagja, majd a Stúdió K színésze, tervezője kiállítását.

A későbbi alkalmak során előtérbe kerülnek a legújabb előadásokat jegyző progresszív alkotók, május 6. és 16. között pedig egy fotókiállítás idézi fel a színház előadásait a Ráday utcai Kispont Galériában. Május végén az érdeklődők végigjárhatják a Stúdió K egykori helyszíneit, ahol az alkotók megkísérlik felidézni az akkori színházi tereket. Május 25-én a mai társulat színészei ironikus távolságtartással reprodukálják Fodor Tamás kanonikussá vált Elektra átdolgozását, amely az ógörög történeten keresztül tudott szembenézni a ’80-as évek valóságával.

Stúdió K Színház (fotó: Vass László)

A programhoz kapcsolódó beszélgetéseket Sándor L. István színháztörténész, a Szabadságszigetek (Fodor Tamás és a Stúdió K története 1978-ig) című részletgazdag könyv szerzője, valamint Darida Veronika, esztéta, az ELTE BTK habilitált egyetemi docense vezeti. A részvétel minden eseményen ingyenes, de regisztrációköteles.

Kiemelt kép: Fodor Tamás (Fotó: Horváth Judit)