Új sorozatok, különleges fellépők és műsorok várják a közönséget a Zeneakadémia 2022/23-as évadában, valamint folytatódik az egyetem és a Liszt Ferenc Kamarazenekar együttműködése, a Mesterjáték is.

A Barokk szopránok három kiemelkedő énekesnőt mutat be, akik ritkábban hallható áriákat is előadnak. A francia Chantal Santon Jeffrey most először mutatkozik be önálló koncerttel Budapesten, Julia Lezsnyeva a Velencei Barokk Zenekar kíséretével tér vissza, Anna Prohaska pedig a világhírű Bázeli Kamarazenekarral koncertezik. A Zenekar a központban című sorozatban a lengyel Sinfonietta Cracovia és Fenyő László csellóművész, Baráti Kristóf és a Pannon Filharmonikusok, a Bécs-Berlin Kamarazenekar és Rudolf Buchbinder legendás zongoraművész lép majd fel. Az Orgonakoncertek sorozat vendége többek között Martin Haselböck, James Sherlock, Pálúr János, valamint Deák László és Kecskés Mónika lesz. A Vokális zene című szériában a többszörös Grammy-díjas amerikai Chanticleer Énekegyüttes, a több mint ötszáz éves Wiener Sängerknaben, valamint a Zeneakadémia hallgatóiból álló Alma Mater Kórus és az Aura Musicale közös estje is helyet kapott.

A Vonósnégyesek sorozat keretén belül ad koncertet a Borodin Quartet, a Brodsky Quartet, a Keller Kvartett, a Quatuor Ébène és a Tetzlaff Quartet is. A Nemzeti Ifjúsági Zenekar címmel is kitüntetett Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara sorozatában a művészeti vezető, Takács-Nagy Gábor, Eötvös Péter, Varga Gilbert, Baráti Kristóf és Ménesi Gergely is vezényel majd, továbbá ismét önálló sorozattal jelentkezik az együttes részeként működő Zeneakadémia Vonószenekara Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás és Rolla János közreműködésével. A Kamarazene Nagyteremre sorozatban továbbra is egyedi, nagyrészt csak erre az alkalomra készülő produkciókkal találkozhatunk: érkezik például az ukrán Maxim Rysanov és orosz Nyikolaj Luganszkij, Keller András, Perényi Miklós és Berecz Mihály, Mischa Maisky és gyermekei, valamint az Európa Kamarazenekar szólistái és Várjon Dénes is. Természetesen folytatódik a Solti termi Kamarazene karnyújtásnyira, a zongora sokoldalúságát bemutató A fekete fehér színei, valamint a 20. századi és mai zenéket kínáló Itt és most című sorozat is.

Mischa Maisky és gyermekei (Fotó: Andrej Grilc)

A Zeneakadémia is csatlakozik a Ligeti György születésének századik évfordulóját ünneplő programokhoz a Ligeti 100 című műsorral, illetve ismét megrendezésre kerül a Liszt Születésnapi Fesztivál, amelyen Kovács Gergely fiatal zongoraművész mellett az egyetem két kiváló oktatója, Farkas Gábor tanszékvezető és Balázs János ad különleges koncertet egy-egy növendékük, Rozsonits Ildikó és Magyar Valentin közreműködésével. Az Y Generáció a harmincas éveik körül járó fiatal művészeket mutatja be különböző kamaraösszeállításokban, A tehetség kötelez című sorozat pedig a legfiatalabb generáció képviselőire fókuszál. A Zeneakadémia műhelyei a tanszékek munkájának összegzését és különböző projektek eredményét tárja a nagyközönség elé. A Liszt Kukacok Akadémiája őszi szériája Zene, szolgálatára! címmel négy koncerten az úgynevezett alkalmazott zenék világát mutatja be, a februárban induló tavaszi fejezet pedig Isteni zenék címmel valósul majd meg.

A Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetésével zajló kamara.hu fesztivál idén ősszel Virginia Woolf Saját szoba című esszékötete köré szervezi a műsort, a fellépők között lesz Radovan Vlatković, Veronika Eberle és Kelemen Barnabás is, az irodalmi beszélgetés vendége pedig Tóth Krisztina lesz. A jazz rajongóinak a Tzumo Trio, Lakatos Ágnes, a Binder Trio, valamint a Reggie Jonas Jr. Trio koncertjeivel kedveskednek a szervezők. A népzene iránt érdeklődőknek Határtalan férfiének címmel Gubinecz Ákos lemezbemutató koncertje, az immár a Zeneakadémia és a Hagyományok Háza közös szervezésében megvalósuló Táncház Napja, valamint a Zeneakadémia Népzene Tanszékének tizenötödik születésnapját ünneplő est szól.

Idén folytatódik a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen elindított Mesterjáték is: az együttes mintegy 25 hallgatónak biztosított lehetőséget arra, hogy 9 koncerten együtt játsszanak világhírű zenészekkel és a zenekar májusi spanyolországi és júliusi németországi turnéján. A hosszú távú, a komolyzenei oktatást támogató együttműködés a zenekari művésszé válást segíti, gyakorlati tudással felvértezve a későbbi évtizedek meghatározó művészeit.

Kiemelt kép: Chantal Santon Jeffrey (Fotó: Raffay Zsófi)