A Budapest Bábszínház kezdeményezésére 2014 óta március 21-én a magyar nyelvű bábosok határon innen és túl minden évben arra törekszenek, hogy megmutassák, milyen sokszínű is ez a műfaj. A Bábszínházi világnap remek alkalom arra, hogy az érdeklődők különleges és egyedi programokon keresztül ismerhessék meg az alkotókat, a fiatalabb generációtól kezdve azokig a művészekig, akkor hosszú évek óta vannak már a pályán. A Budapest Bábszínház ebben az évben egy premierrel, és jubileumi 100. előadással és egy nyílt próbával készül.

11 órától a Kemény Henrik Terem ad otthont Pájer Alma Virág és Pethő Gergő kétszemélyes darabjának, amely a legkisebb nézőknek szól, elsősorban három éves kor alattiaknak ajánlják. A Mire gondol Alma? című előadás egy olyan utazás, amely tökéletes első színházi élmény lehet minden gyermek számára, ezt vallja a rendező, Varsányi Péter is.

Pájer Alma Virág a Mire gondol Alma? című darab próbáján (Fotó: A Budapest Bábszínház Facebook oldala)

Ezt követően, 15 órától a Nyúl Péter című darab 100. előadása lesz látható a nagyszínpadon. A 2015 októberében bemutatott mesejáték Beatrix Potter világhírű állattörténeteiből készült. A rendező, Ellinger Edina így nyilatkozott a darabról: „Nyúl Péter egy nagyon szerethető figura, aki nagycsaládban nő fel, és roppant izgalmas élete van a szófogadatlansága, éhsége és kíváncsisága miatt. Mivel én magam is háromgyerekes anyuka vagyok, ezért nagyon érdekel, hogy hogyan tudom megmutatni ennek a nagycsaládos létnek az örömét és nehézségeit egy nyúlcsalád életén keresztül.” A címszerepben Márkus Sándor látható, partnerei többek között Pallai Mara, Hoffer Károly és Juhász Ibolya.

Este 18 órától az április elején bemutatásra kerülő 80 nap alatt a Föld körül című előadás próbájába pillanthatnak be az érdeklődők a nagyszínpadon. Jules Verne izgalmas regényéből Gimesi Dóra dramaturg készített színpadi változatot, a rendező Kuthy Ágnes. Mr. Foggot Teszárek Csaba, Passepartout Tatai Zsolt, Auda hercegnőt Kovács Judit, Fix felügyelőt Hannus Zoltán játssza, az előadásban részt vevő további szereplők pedig mind több karaktert jelentetnek majd meg a színpadon. A nyílt próbára a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni a szervezes@babszinnhaz.hu e-mail címen, vagy a +3613422702-es telefonszámon lehet.

Kezdjétek ti is a Budapest Bábszínházzal a tavaszt!

Kiemelt kép: Jelenet a Nyúl Péter című előadásból (Fotó: Budapest Bábszínház)