Folytatódik a Placcc Fesztivál táncfókuszú különkiadása, a PLACCC Dance, fiatal magyar koreográfusok táncelőadásaival. A meghívott produkciók nem csupán passzív befogadásra, hanem bekapcsolódásra, részvételre ösztönöznek – akár a város utcáin, akár egy közeli erdőben.

Borsos Luca és Bartha Márk Dance the district – Köztánc című performansza arra invitálja a résztvevőket, hogy egy órán keresztül ugyanarra az élőben streamelt zenére táncoljanak a VII. kerület utcáin – egyedül, párban, vagy akár kisebb nagyobb csoportokban. Az előadás kiindulópontja, illetve a performanszot követő piknik helyszíne az István utcában található Szendvicsbár kulturális-közösségi hely, amelyet a PLACCC Fesztivál és olyan, főleg köztéren alkotó független társulatok és művészek indítottak, mint a Ziggurat Project, a SVUNG Kutatócsoport, a Meetlab és Fuchs Máté, és amely egyre erőteljesebben művészeti helyszínként kíván működni. A június 10-én és 17-én is megrendezésre kerülő esemény ingyenes, de regisztációhoz kötött.

Miklósy Alex, Matisz Viktória és Toyabe Ayumi Mozgó tanka című koreográfiája a japán haiku és tanka versek szigorú és kötött formájából inspirálódik. A három előadó az erős zeneiségre és a szimmetrikus forma ritmusára támaszkodva, a tánc elemeit és lehetőségei kihasználva igyekszik kibontani a versek tömörségét, a kevés szóba sűrített mély tartalmát. A PLACCC Dance keretében mindezt a kutatást még egy aspektussal gazdagítják, amikor a koreográfiákat beleírják a választott köztér struktúrájába. Az előadást június 21-én 17 óra 30 perckor a Nemzeti Múzeum lépcsőin, 20 órakor az Egyetem téren láthatja a közönség.

Jelenetkép a Mozgó tanka című produkcióból (Fotó: Placcc.hu)

A Tünet Együttes és Szabó Veronika Szirének című helyszínspecifikus előadásában egy mitikus világba érkezünk. Sétára, kalandra csábítanak minket az erdőbe, a tudatalattink terébe. Mintha születés és halál között, vagy saját belső, ismerős és ismeretlen tereinkben bolyonganánk. Félünk tőle, elveszünk benne, de erőt és vitalitást ad, elcsendesít, kíváncsivá tesz. A félig emberi-félig állati lények hangja, tánca és a természeti környezet új mítoszt és rítusok sorát teremti. A szirének megnyitják a kaput és segítségükkel beléphetünk rajta. A produkció június 23-án és 24-én a Budafoki víztoronynál (1112 Budapest, Kamaraerdei köz 551.) veszi kezdetét 18 órakor, a résztvevők Kelemen Patrik, Lestyán Attila, Raubinek Lili, Szabó Veronika, Szász Dániel, Szász Zsófia és Vavra Júlia művészetét csodálhatják meg.

A PLACCC Dance programját egy, a tavalyi fesztiválon debütált produkció podcast verziójának bemutatója egészíti ki. Stern Lili NOWstalgy című részvételi eladását tavaly a Hármashatárhegyi repülőtéren láthatta a közönség, most pedig letölthető podcast formájában bárki részt vehet benne. Az előadás új formátuma valójában nem helyspecifikus, hanem „park-specifikus”, vagyis a város több pontján egyszerre zajlik majd. A podcastot június 19-én a résztvevők közösen indítják útjára, de az a későbbiekben akár egyénileg is letölthető és élvezhető lesz.

Kiemelt kép: Dance the district – Köztánc (Fotó: placcc.hu)