Március 19-én debütált Vidnyánszky Attila legújabb rendezése Beregszászon, a Kárpátaljai Megyei Magyar Dráma Színházban, a Nemzeti Színházzal közös produkcióként: Gogol Háztűznéző című drámáját ezúttal rendhagyó módon egyetlen kivétellel – Sőtér István – csak női szereplőkkel került bemutatásra.

Ezzel a premierrel nyitott újra a teátrum, amely az elmúlt időszakban azért nem tudott közönséget fogadni, mert menekülteknek, a kijevi színház alkotóinak adott menedéket. Ettől függetlenül folyamatos volt a munka, az ismert okokból megfogyatkozott társulat meseelőadásokat, foglalkozásokat tart a környező települések lakói számára, illetve játszanak Magyarországon és Romániában is.

„Csak azért is színházat csinálunk – ezek között a körülmények között is. Komédiát készítettünk, mert ha csak pár pillanatra is, de szeretnénk derűt lopni az emberek szívébe” – fogalmazott Vidnyánszky Attila a premiert követően levetített videóüzenetében. „Hálásak vagyunk a színészeknek, akik létrehozták az előadást, hogy megmutathassuk, dolgozunk, itt vagyok, számíthat ránk a közönségünk” – mondta Sin Edina, a színház igazgatója ezt követően.

A két felvonásos komédiában színpadra lép Polyák Anita, Gál Natália, Orosz Ibolya, Orosz Melinda, Vass Magdolna, Sőtér István, Cseke Adrienn és Heczel Jázmin. A díszletet Tóth Kázmér, a jelmezeket Berzsenyi Kriszta tervezte.

Kiemelt kép: Vidnyánszky Attila videóüzenetének bejátszása a premiert követően (Fotó: Eöri szabó Zsolt)