Ma veszi kezdetét az idei Országos Színházi Találkozó Kaposváron, a szakma legnagyobb seregszemléjén ezúttal nyolc nagyszínpadi és nyolc kamaraelőadás szerepel a versenyprogramban, amelyek közül az hattagú zsűri választja ki a legjobb női és férfi szereplőt, a legjobb rendezőt és a legjobb díszlet- és jelmeztervezőt. Vasárnap este fog kiderülni, hogy kik az idei díjazottak, akik a szakmai elismerés mellé ezúttal különleges képzőművészeti alkotásokat is átvehetnek majd, amelyeket a kaposvári születésű Göncz Dalma alkotóművész készített el a Csiky Gergely Színház igazgatója, dr. Fülöp Péter felkérésére.

A szervezők célja, hogy az egyhetes szemle alatt felhívják a figyelmet a színház sokszínűségére, erősítsék a szakmai kapcsolatokat, és persze, hogy különleges élményeket kínáljanak a közönségnek. Az idei Országos Színházi Találkozó nem csupán egy rendezvény, hanem egy valós találkozásokra és szakmai eszmecserékre alkalmas tér, ahol a rangos társulatok kiemelkedő előadásai mellett gazdag merítésű kísérőprogramokkal is találkozhatnak az érdeklődők. Ezt a gondolkodást erősíti Göncz Dalma felkérése is, a kaposvári születésű, nem csak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is elismert alkotóművész ugyanis olyan unikális szobrokat álmodott meg a szemle díjazottjai számára, amelyekben egyszerre jelennek meg a színházművészet sajátosságai, értékei és ezek időtlensége.

„Óriási lehetőségnek éltem meg, hogy felkértek az Országos Színházi Találkozó díjainak megalkotására. Hatalmas kihívás volt számomra, hogy megtalálom-e a művészet, a színház és az én anyaghasználati sajátosságom között a kapcsolatot, hogy tud-e olyan fúzió létrejönni, amely méltó arra, hogy egy ilyen rangos eseményt szimbolizáljon. Mindezt úgy, hogy benne legyen a saját alkotói énem, de közben tudjak reflektálni azokra az értékekre, amelyek mentén újrafogalmazták ebben az évben a szemlét” – fogalmazott Göncz Dalma.

Göncz Dalma (Fotó: Kovács Milán)

Márciusban vette kezdetét maga az alkotófolyamat, amelynek egyik első állomása az a kaposvári látogatás volt, amelynek keretében a fiatal művész ellátogatott a Csiky Gergely Színház raktáraiba. Itt amellett, hogy beszélgethetett a tervezőkkel és a különböző tárak vezetőivel, lehetősége volt arra is, hogy válogasson a már nem használt jelmezek, kellékek és díszletelemek között, egy-egy érdekesebb anyagot kiválasztva a készülő szobrokhoz. Így került például a legjobb rendezőnek járó alkotásba egy darabka a Cecília szoknyájára varrt csipkéből a Csárdáskirálynő című előadásból.

Minden szobor más és más, egyedileg közelíti meg a díjazott szerepköröket, ám egyvalami mégis összefűzi őket, ez pedig a beton, amely az alapot szimbolizálja. Dalma ebbe ágyazta bele a különböző elemeket, például növényeket a megújulás jelképeként, a rozsdás vasat, amely az elmúlásra utal és persze az alkotásainak egyik legegyedibb anyagát a műgyantát, a modern és végtelenül innovatív anyag a jövő gondolatát adja a fúzióhoz. Az így teremtett egység pedig páratlan, egyedi és megismételhetetlen, pont mint maga a színházművészet.

Kiemelt kép: Göncz Dalma (Fotó: Kovács Milán)