A közelség és a találkozás iránti vágy inspirálta a szegedi Homo Ludens Project új évadát. Az augusztus 15-én induló szezon évadnyitója egy összművészeti esemény – amely egyben a 30. THEALTER Fesztivál hivatalos programja -, közösségi alkalom lesz, ahol a nézőkkel együtt ünneplik a kulturális élet újraindulását.

Elsőként a Perdül című szabadtéri táncelőadás várja az érdeklődőket 19:00 órától a Vaszy Viktor téren. A 2006-ban létrejött Góbi Rita Társulat ezzel a térspecifikus, fúziós performance-szal tér vissza a gyökereihez. Ezt követően a Belvárosi Mozi Balázs Béla termében 19:30-tól az Egy nő című montázsfilm bemutatójára kerül sor. A Homo Ludens Project alkotóközössége az Esterházy Péter azonos című regényéből készülő, a film és a színház határán mozgó audiovizuális performanszon dolgozott korábban, ám a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben nem tudtak tovább próbálni, a bemutató bizonytalanná vált, ezért döntöttek úgy, hogy számukra fontos alkotókat – színészeket, táncosokat, képzőművészeket és zenészeket – kérnek fel egy montázsfilm készítésére. A résztvevők otthon, a rendelkezésre álló technikai eszközökkel dolgoztak fel egy meghatározott részt a forgatókönyvből. Az így, valamint a próbák során korábban készült felvételekből Benkő Imola Orsolya, Szilágyi Szabolcs és Szemendrey István készítette el a végső filmet. Az alkotóközösség szerint a montázsfilm a karanténidőszak költői lenyomata. Azokra a kérdésekre keresik a választ Esterházy Péter szövegeinek feldolgozásán keresztül, hogy hogyan tudunk egymáshoz közelebb jutni, mire ébresztett rá bennünket a bezártság, mi lett valóban fontos. Hogyan vált még inkább átélhetővé, hogy a vágy és a vágytalanság miként működteti a társadalmat.

Ezt a témát gondolja tovább majd a Homo Ludens Project őszi bemutatója, Az érintés dicsérete is. A Góbi Rita Társulattal közös munkával létrejövő alkotás egy közösségi performansz, a tánc, a színház, a performansz-színművészet és az irodalom elegye lesz. Az improvizáció eszközével létrejövő előadást a COVID-19 vírus és a veszélyhelyzet inspirálta, ahol egy táncművész és egy színész a társadalmi bezártságra és a közösségben való létezés utáni vágyra reflektál. Az érintés dicsérete ősbemutatójára 2020. szeptember 11-én 19 órától kerül sor a III. Tisacra Összművészeti Fesztivál keretében a szegedi Alsóvárosi Ferences Plébánia kertjében.

Kiemelt kép: Az Egy nő című előadás promóciós fotója (fotó: Szemendrey István)