Tegnap reggel tartotta programismertető sajtótájékoztatóját a CAFe Budapest (Contemporary Arts Festival Budapest), a KÉK – Kortárs Építészeti Központban megrendezett sajtóreggelin részt vett Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja és Káel Csaba, a MüPa vezérigazgatója, a fesztivál operatív testületének elnöke.

Az idén 28. születésnapján ünneplő különleges rendezvénysorozat október 4. és 20. között több mint 30 helyszínen biztosítja, hogy korunk progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közege bemutatkozhasson az érdeklődők előtt. „A kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, olyan, akár egy különleges időkapszula, üzenet a mának és a jövőnek, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér” – mondta Káel Csaba.

Káel Csaba a CAFe Budapest sajtótjákoztatójáról (fotó: Várady Nikolett)

Csak néhányat kiemelve a folyamatosan bővülő programok közül: különleges szerepet kap az idén 75. születésnapját ünneplő Eötvös Péter Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, világhírű operaszerző több műve is, így látható lesz az Angyalok Amerikában című operája, melyet maga vezényel a Neue Oper Wien és a fesztivál közös produkciójaként megvalósuló előadáson. Ismét Budapestre látogat a FAMILIE FLÖZ, a groteszk, mégis gyönyörű maszkok társulata, akik Dr. Nest című előadásuk (rém)álomszerű képeivel fogják elkápráztatni a közönséget. Érkezik Sidi Larbi Cherkaoui is, a kortárs táncélet ikonikus alkotója Nomad című koreográfiáját mutatja majd be, melynek zenéjét a Basement Jaxx művésze, Felix Buston jegyi. Ebben az évben először lakásszínházi előadások is várják majd az érdeklődőket.

Idén sem maradnak el a CAFe Budapestet kísérő fesztiválok. A Budapest Ritmo keretében fellép majd a Romano Drom és a Marko Marković Brass Band is, a Mini-Fesztivál négy koncerten mutatja be a hazai zeneszerzés legfrissebb alkotóinak munkáit. Az Art Market Budapest a kortárs képzőművészeti alkotásokból összeállított anyaggal várja az érdeklődőket, és a szervezők idén is gondoskodnak az irodalom szerelmeseiről, hiszen ismét lesz Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár.

Pillanatkép a CAFe Budapest sajtótjákoztatójáról (fotó: Várady Nikolett)

Kiemelt kép: Pillanatkép a CAFe Budapest sajtótjákoztatójáról (fotó: Várady Nikolett)