Április 22-én a Pécsi Nemzeti Színház ad otthon a Kaukázus zenekar és a ToSoDa Projekt közös koncertjének, amelyen vendégként az Oliver From Earth is fellép. 

A 2002-ben alapított Kaukázus egy magyar alternatív rockegyüttes, amelynek jelenlegi tagjai Kardos-Horváth János (ének, basszusgitár, dalszerzés), Kis Tibor „Sztivi” (gitár), Simonyi Zádor (dobok) és Domokos Tibor (billentyűs hangszerek). A 2006-ban újraszerveződött MR2 Petőfi Rádió országos ismertséget adott a zenekarnak. 2008-ra önálló hangot találtak és néhány slágerükkel (Szalai Éva, „Teszkó”, Tartós béke, Lift, Honvéd) meghódították a piacvezető médiumokat is. 2008-ban több mint 120 koncertet adtak országszerte, a legkisebb vidéki kluboktól kezdve a legnagyobb fesztiválokig. 2021 márciusában a zenekar megnyerte A Dal 2021-et, így a velejáró “Az Év Magyar Slágere” címet, és Petőfi Zenei Díjat. 

Napjaink egyre népszerűbb hangszere a handpan – sokak által csak hang drumként ismert – új perspektívát kapott a fiatal győri zenekar, a 2007 januárjában alakult ToSoDa Projekt zenéjében. A formáció tagjai Kácser Tamás – gitár (Toma=To), Szombathelyi Patrik – handpan (So) és Dankowsky Áron – cajon (Da). Az elmúlt években számos fesztiválon (Mediawave, Everness, Journey to Tarab, Ozora, Babel Sound, Gyüttment, Malom Fesztivál, Művészetek Völgye, Samsara) és több országban (Ausztria, Németország, Lengyelország Románia, Csehország, Szerbia, Spanyolország) is felléptek már. Stílusuk saját meghatározásuk szerint „sprituális drum ‘n bass”, lágy, ellazulós meditatív dallamok, néhol kicsit felpörgetve, egy kis latinos vagy drum’n bass-es lüktetéssel megspékelve, ami néhol csendes elmélyülésre csábít, máskor pedig táncra perdít.

TOSODA Projekt (Fotó: TOSODA Projekt Facebook oldal)

A Kaukázus zenekart a szövegcentrikusság jellemzi, míg a ToSoDa Projektet a spirituális dallamvilág. Ezzel a koprodukcióval, amellyel április 22-én a Pécsi Nemzeti Színházban is találkozhatunk, egy igen érdekes és izgalmas hangzásvilág fog kapcsolatba lépni a mélyebb gondolatokkal, üzenetekkel. A jól ismert hangszerek mellett ezt az egyedi hangzást új, vagy a könnyűzenében szokatlan hangszerek fogják megtámogatni. A színpadon egyidőben 7-8 zenész szerepel, a program hangulatára való tekintettel harsány vizuáltechnikával nem készülnek, fények és megvilágítás tekintetében is a moderált, hangulatfestés lesz jellemző. 

Kiemelt kép: Kaukázus zenekar (Fotó: Pécsi Nemzeti Színház)