Hamarosan kezdetét veszi az augusztusban a Szegedi Szabadtéri saját produkciójaként debütáló Chicago musical próbafolyamata. A szereposztásra már pár héttel ezelőtt fény derült, mostanra pedig nyilvánossá vált az alkotói koncepció is. 

John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse világszerte ismert, de a Szabadtérin eddig be nem mutatott musicalje egészen egyedi koncepcióval érkezik a Dóm térre. A készülő előadás vezető alkotói már korábban is elkápráztatták a Szegedi Szabadtéri nézőit. Béres Attila rendező megfogalmazásában nemcsak az igazságszolgáltatás és a showbiznisz olvad egybe a színpadon, a rendezés beemeli legsajátabb hétköznapi valóságunkat, a paneldzsungelek érzelmileg is sivár miliőjét. A különleges megközelítést az izgalmas, áttételes látványvilág hangsúlyozza majd. „A helyszín és az idő ugyan meghatározhatatlan, de inkább emlékeztet a mai valóságra. Ebbe fognak berobbanni olyan, az amerikai revüt idéző, nagyon látványos, világító, nagyon túlzó, nagyon tollas, habos betétek, amelyek az énekszámokat fogják kísérni. Sok olyan, ma talán polgárpukkasztónak nevezhető figura és stílus is fel fog tűnni, ami merészebb a megszokottnál” – fogalmazta meg gondolatait Papp Janó jelmeztervező.

Kálmán Eszter díszlettervező összetett színpadi terében a leggrandiózusabb revü képiségével keveredik össze napjaink városi környezete és utcai divatja. A különféle helyszíneket multifunkciós díszletelemek jelenítik meg úgy, hogy a látvány sosem lesz egyértelmű: mindenki számára ismerős tereptárgyak szögezik a mindennapok tapasztalatához a meglepetésekkel teli színpadi teret. A vizuális orgiát a színpadképbe ágyazott LED-falak fokozzák tovább, amelyek kézzelfoghatóan és áttételesen is képviselik az előadásban központi szerepet játszó médiajelenlétet. Az ikonikus dalok természetesen egytől egyig felcsendülnek majd a pergő előadásban. A bombasztikus bigband-hangzásért és a feledhetetlen zenei élményért Rákai András zenei vezető és a Silló István dirigálta zenekar felel. Silló azt is elárulta, ezúttal a zenészek is a színpadon foglalnak majd helyet, a börtönbeli cselekményhez igazodó jelmezekbe öltözve vesznek részt az előadásban, és szolgálnak majd egy-két meglepő pillanattal a nézőknek. A Harangozó Gyula-díjas Barta Dóra viszont idén először koreografál a Szabadtéri nagyszínpadán.

Kiemelt kép: Kálmán Eszter díszletterve a Chicago című musicalhez (Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok)