Tavaly ünnepelte 15. évfordulóját a Balaton leghosszabb, egész nyáron át tartó zenei- és színházi programsorozata, a Kultkikötő. A színművészek már nagyon várták, hogy idén is visszatérhessenek a „magyar tenger” mellé, a szervezőkkel közösen színes repertoárral készültek a szabad ég alatt szórakoztatni. Négy vízparti helyszínen (Balatonföldváron, Balatonszárszón, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen) játsszák a változatosabbnál változatosabb produkciókat, méghozzá különböző műfajokból merítve. A zenei és nagyszínpadi előadások mellett természetesen kamaradarabok is megtalálhatóak a felhozatalban, az alábbiakban pedig négy ilyen izgalmas műsorra hívjuk fel a figyelmet, amik gondolataikkal, témáikkal segítenek szellemileg felfrissülni a kánikulában.

A sort július 23-án, pénteken, 20 óra 30 perctől az Orlai Produkció nyitja a 16 éven felülieknek szóló Apád előtt ne vetkőzz!-zel, amely Péterfy-Novák Éva megrázó regényének adaptációja Tasnádi István rendezésében, Péterfy Bori és Pataki Ferenc főszereplésével. A darab az 1920-as évek Miskolcára röpíti vissza a nézőket, ahol a nyolcéves Károly és a négyéves Anna szüleik halála után egy olyan árvaházba kerülnek, ahol éjszaka az erősebb bármit megtehet a többiekkel. Fél évszázaddal később pedig ugyanebben a családban az ötéves Eszter eleinte észre sem veszi, hogy meghitt kapcsolata a nagyapjával nem az, aminek látszik, az öreg visszaél a bizalmával. Az Apád előtt ne vetkőzz! arra keresi a választ, hogy meg lehet-e törni a generációkon átívelő torz családi mintákat, amit nem is válaszolhatnának meg alkalmasabb művészek, mint a szintén tabudöntögető Egyasszony alkotói. „Sűrű, komoly anyag, úgy gondolom, a nézőket is mélyen megérinti majd” – mondta el a Deszkavíziónak egy korábbi interjú keretében a kisfiút és a nagypapát is életre keltő Pataki Ferenc.

Pataki Ferenc és Péterfy Bori az Apád előtt ne vetkőzz! egyik jelenetében (Fotó: Kultkikötő)

Az érzelmi gyomros után Oroszlán Szonja, Wunderlich József és Lotfi Begi terelnek minket nyugodtabb vizekre: Seres Tamás szerkesztésében-rendezésében felolvasószínházi és zenés premiert tartanak július 30-án este Neked, Balaton címmel, az est középpontjában pedig Fodor Ákos magyar költő és műfordító áll majd, aki a magyar haiku egyik leghíresebb mestere. „Halaszthatatlan semmittennivalóm van. Kérlek, ne zavarj” – így szól az egyik legismertebb citátuma, az előadás során pedig egybefonódnak majd a versek, a dalok és az idézetből is áradó szellemesség. Wunderlich József számára pedig nem idegen a költészet, hiszen részt vett többek között a Pilinszky János halálának 40. évfordulója alkalmából tartott online műsoron is, Bertold Brecht Baal-ja pedig olyan kamaraszínházi kísérlet volt számára, amelynél visszafordíthatatlannak kezdte érezni a színészi elhivatottságot. A Neked, Balaton egy újabb kísérletnek tekinthető az elektronikus zene terepéről érkező Lotfi Begivel.

Wunderlich József (fotó: Dömölky Dániel)

Azt hihetnénk, hogy ilyen tartalmak mellett a Kultkikötőnek nincs szüksége védőbeszédre, de egy bizonyos fajtára mégis igény van. Platón: Szókratész védőbeszéde – Devecseri Gábor fordítása – alapján Makranczi Zalán készül egy monodrámával augusztus 6-ára, Czeizel Gábor rendezésében. A színész gyakran emeli fel szavát a közösségi médiában a társadalmi problémákkal kapcsolatban, az eredetileg 2017-ben bemutatott A védőbeszéd pedig olyasvalami, ami az emberiség egyik legfontosabb topikját firtatja. Vajon tud-e hatni a közönségre az őszinte és okos szó? – teszi fel a kérdést a Magyar Narancs újságírója, László Ferenc a monológ kapcsán, majd így jellemzi a látottakat: „A szókratészi–platóni monológ értelemszerűen kamarajellegű előadása csakis a meggyőzőerő és a kapcsolatteremtő készség csúcsra járatásával működhet – és e téren Makranczi jobb teljesítményt nyújt Szókratésznél, aki athéni bíráinak csak a kisebbségét tudta hajdan maga mellé állítani. Makranczit, úgy lehet, erős többség támogatná, hála intellektuális fegyelmének, jól értelmező és jól érthető megszólalásainak, no meg átütő színpadi szexepiljének”.

Makranczi Zalán A védőbeszéd című előadás egyik jelenetében (Fotó: Véner Orsolya)

Végül visszatérünk a költészethez: augusztus 13-ra a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Mácsai Pál a Kossuth-díjas zeneszerző, Huzella Péter segítségével valami igazán különlegesre készül. Rittyentenek nekünk egy zenés színházat François Villon verseivel a főszerepben, Befogad és kitaszít a világ címmel. A műsor sok fordítást használ, így József Attila, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Mészöly Dezső és Vas István szövegein kívül Faludy György közismert átiratai is megidéződnek, nem is akárhogy: míg Huzella Péter a régi Kaláka együttes Villon-lemezén megjelent dalokat és új szerzeményeit adja elő, addig Mácsai Pál mondja és játssza a verseket, sőt énekel és gitározik is. „Hova lettek a csókok és a vágyak, az alkonyattól piros szénaágyak, a pásztorórák, a szerelmi szó?” – hangzik el a Ballada a múlt idők dámáiról című költeményben (Faludy fordításában), a Kultkikötő közönsége pedig egy üde augusztusi pénteken fültanúi lehetnek a szavak és dallamok nászának.

Mácsai Pál és Huzella Péter a Befogad és kitaszít a világ előadás egyik jelenetében (Fotó: Tokaj-Turizmus.hu)

Jegyek már kaphatók a kultkikoto.jegy.hu oldalon a linkekre kattintva, emellett a honlapon támogatói jegyeket is lehet venni, amivel a Kultkikötő működéséhez járulhatunk hozzá. Az internetes vásárlás mellett a helyszínek jegyirodájában is van lehetőség jegyváltásra, a kedvezmények között megtalálható diák, pedagógus és csoportos is. „Ide bármikor megérkezhetünk, ha igényes kultúrára vágyunk”jelentette ki tavaly a programsorozat egyik visszatérő művésze, Szabó Győző, az említett előadások (Apád előtt ne vetkőzz!; Neked, Balaton; Platón: Szókratész védőbeszéde; Befogad és kitaszít a világ) pedig vastag vonallal húzzák alá az idézett mondatot.

Kiemelt kép: Péterfy Bori (Fotó: Sztárpont Programiroda), Oroszlán Szonja (Fotó: Femina), Mácsai Pál (Fotó: Dömölky Dániel)