Az Országos Széchényi Könyvtár Az idő arcai című tárlata az antik és a keresztény kultúra időfelfogását mutatja majd be, digitális és kézzel fogható eszközök várják a látogatókat, amelyeket még a gyerekek is kipróbálhatnak, de lesznek kalendáriumok, krónikák, képeslapok és fényképek is, továbbá olyan érdekeségekkel is találkozhatunk majd, mint Liszt Ferenc zsebnaptára és a Pannonhalmi Hóráskönyv.

A tárlat bemutatja üneppeinket és emléknapjaink megünneplésének fontosságát, illetve a régi korok időről alkotott elképzelését és jövőhöz való hozzáállását. Az idő három aspektusát ragadják meg, így az első a lineáris térben kronologikusan félépülő művek, mint krónikák és híres emberek határidőnaplói. A második tér a ciklikus időt mutatja be, az év és nap köre jelenik meg, de jeles napjaink egymásra épülése is. Harmadjára pedig a múló pillanatba látogathatunk, itt különleges tárgyak segítenek majd nekünk megérteni a pillanatok fontosságát.

A közönség találkozhat olyan különlegességekkel, mint Liszt Ferenc zsebnaptára, jóskönyv és éggömb. Ezen alkalom miatt érkezett fővárosunkba az 1500 körül létrejött Pannonhalmi Hóráskönyv, a tárlat egyik kiemelt látványosságaként. Digitális formában megforgathatjuk a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtárból kölcsönzött éggömböt és távcső nélkül is szemügyre vehetjük a zodiákus tizenkét állatövi jegyét.

A kiállítótérben két alak kíséri a látogatókat, hiszen az antik világban is Khronosszal és Kairosszal ábrázolták az időt. A kiállítás kurátorai az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának munkatársai, Túri Klaudia, Varga Bernadett és Szovák Márton, a tárlat egészen július 11-ig megtekinthető.

Kiemelt kép: Egészen július 11-ig megtekinthető Az idő arcai című tárlat (Fotó: Országos Széchényi Könyvtár Facebook)