Május 15-én kerül a könyvesboltokba Katy Hays A Kolostor című regénye, amely a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatát gazdagítja. A kötetet Novák Gábor ültette át magyarra.

Ann Stilwell nemrég veszítette el apját, de efelett érzett gyászát csak alig tudja feledtetni vele, hogy felvették a Metropolitan Művészeti Múzeum nyári partnerprogramjába. A vidéki, Washington állambéli városkából érkező, reneszánszkutató diplomával rendelkező lány csak a véletlennek tudja be, hogy bekerült a programba. Gyanúja hamarosan be is igazolódik, mert a program vezetője első napján közli vele, hogy félreértés történt, még sincs számára hely. Szerencséjére azonban Patrick Roland, a Metropolitan Múzeum kihelyezett múzeumának, a Kolostornak a vezetője is épp ott van. Amint meghallja, hogy a lány hét nyelven beszél, ebből több holt nyelven is, és a reneszánsz koron belül ért az asztrológiához is, nyári munkát ajánl neki a Kolostorban.

A Kolostornak nemcsak a neve középkorian misztikus, de a kinézete is: gótikus szobrok és kandeláberek között őriznek rengeteg középkori műalkotást, értékes tárgyat. Dolgoznak itt restaurátorok, tárlatvezetők, kurátorok, és egy különös kertész, Leo, aki a burjánzó, félelmetes kertet gondozza. Ebben a kertben a múzeum nyitása óta termesztenek halálos mérgű növényeket, mint a nadragulya, beléndek, mandragóra. Csoda, hogy a mandragórához nagyon is hasonló nevű, Mondray, Rachel Mondray is itt dolgozik? Vagy, hogy az egyik idős, pletykára éhes munkatársnőt Moirának hívják, mint a görög mitológiában életfonálért felelős moirákat? Nem is gondolná az ember, hogy a csillogó és modern New York szélén milyen misztikus múzeum rejtőzik. Ide kerül Ann, egy furcsa kutatás kellős közepébe.

Rachel és Patrick egy különleges kiállításon dolgozik a múzeumnak, melynek a témája a jóslás, és ezen belül is fontos szerepet kapnak a tarot-kártyák. Ann alighogy a Kolostorba kerül, hirtelen azon kapja magát, hogy egyszer csak Rachel legjobb barátnője lesz, hogy gyengéd érzelmeket kezd táplálni Leo iránt, aki hallucinogén gyógynövényeket is árul. Annt ráadásul mind jobban érdekelni kezdi a tarot-jóslás. Sőt mintha napról-napra jobban értené, olvasná a kártyát, és beszélni kezdenének hozzá a lapok. A kiállítás időpontja, Rachel és Ann közös dolgozatának leadási időpontja egyre közeledik, de az események mind furcsábbak lesznek, míg végül egy rettenetes tragédiába torkollnak.

Katy Hays (Fotó: katyhays.com)

Mi köze van valójában a jóslásról szóló kiállításnak a tarot-hoz? Ahhoz a kártyához, melyet eleinte csak bridzsszerűen használtak, és csak később kapott misztikus jelentőséget, és kapcsolódott hozzá mágia, varázslás?  A kartomancia, vagyis a kártyákkal való okkult tevékenység annak idején olyan botrányosnak számított, hogy akadt város, ahol betiltották, mert zavarja a köznyugalmat. A jóslás valóban megmutatja a jövőt, vagy csak az igazítja hozzá ösztönösen a tudatát és tetteit, akinek jósoltak? Kiben bízhat meg Ann a gyilkosság után, és vajon segítenek-e túlélni az ez után jövő időszakot a tarot lapjai? Katy Hays, a művészettörténész végzettségű író több képgyűjteményeen is dolgozott, és ismeri a kurátorok, kiállítások közegét. Talán ennek is köszönhető, hogy első regényével rejtélyesen izgalmas hellyé varázsolja a múzeumok világát, az erről való olvasást pedig igazi kalanddá.

Katy Hays író és adjunktus művészettörténész professzor Kaliforniában, ahol vidéki diákokat tanít Truckee-tól Tecopáig. A Williams College-ban szerzett bölcsészdoktori címet művészettörténetből, és a UC Berkeley-n szerzett PhD fokozatot. Korábban jelentős művészeti intézményekben dolgozott, köztük a Clark Művészeti Intézetben és az SF MoMA-ban, most férjével és kutyájával, Quesóval él a kaliforniai Olympic Valleyben. Kolostor az első regénye.