A Vigyázz, hova lépsz! című hangjáték premierjét február 22-én tartják Budapesten, a Nemzeti Színházban. Az időpont választása nem véletlen: Bartók Béla fia, Bartók Péter ezen a napon rögzítette 1952-ben Dylan Thomas költő New York-i versfelolvasását, mely aztán kereskedelmi forgalomba is került, és ezt tartják a hangoskönyv megszületése első állomásának. A bemutatóval egyidőben debütál podcast formájában is a Vigyázz, hova lépsz! a különböző zenemegosztó oldalakon, a darabban elhangzó dalok pedig külön zenei albumon is hamarosan megjelennek.

A különleges hangjáték kifejezetten a Színházi Ifjúsági Alkotóműhely Egyesület SZIA Színház elnevezésű színházpedagógiai programja számára íródott. A darab elképesztően gazdag zenei világát Orosz Mihály zeneszerző és zenei producer álmodta meg, a történet maga pedig Orosz Mihály és a szövegkönyvet és a dalok szövegeit jegyző Balogh Eszter közös ötletei alapján vált koherens egésszé. A programba bevont fiatalok felkészítésén és a hangjáték megvalósításán egy tizenhat fős művészeti szakmai gárda munkálkodott, olyan művészek közreműködésével, mint Orosz Mihály (zeneszerző, zenei producer), Balogh Eszter (író, dramaturg), Pintér Szilvia (színház- drámapedagógus), Biksi Gábor (zenei producer), Makkay Imre és Pintér Máté Borosán (hangmérnök).

Pillanatkép a a Vigyázz, hova lépsz! című hangjátékból próbáiról (Fotó: SZIA)

A Színházi Ifjúsági Alkotóműhely színházpedagógiai programja elsősorban gyermekvédelmi gondoskodásban élő, határon túli és más hátrányos helyzetű fiatalokat szólít meg, akik kellő elhivatottságot éreznek ahhoz, hogy az adott évad kezdetétől a színpadi bemutatóig és a későbbi előadásokig részt vegyenek a folyamatban. A létrejövő színdarabok minden szerepe, minden karaktere a résztvevő fiatalokra szabott, az ő érzéseikből, történeteikből, tapasztalataikból építkezik. A SZIA Színházban mindenki valóban a neki való szerepet kapja, és a darabbal is könnyebben azonosul, hiszen személyes érintettsége van benne.

A történet egy elvarázsolt erdőben és egy földalatti barlangrendszerben tett utazás. Részletesen kidolgozott környezeti hangok, atmoszféra, zörejek, nagyszabású zenei kíséretek segítik a történet képzeletbeli bejárását. A Vigyázz hova lépsz! egy lélektani dráma, belső utazás, amely az emberi kapcsolatok, barátságok, mikroközösségek erejét és fontosságát járja körül egy közel kétórás, epikus kaland során. Az alkotók különösen a fiatal generációt – elsősorban a felső tagozatos és középiskolás diákokat, illetve a huszonéves korosztályt szeretnék megszólítani a darabbal.

Kiemelt kép: Jelenet a Vigyázz, hova lépsz! című hangjátékból (Fotó: Színházi Ifjúsági Alkotóműhely Egyesület)