Május 22-én a Stúdió K megidézi Fodor Tamás 1986-os, kanonikussá vált Élektra előadását: az eredeti produkció nemcsak a görög mitológiából merített témája miatt volt mondható forradalminak, de olyan formanyelvi megoldásokkal élt, amelyek nem csak akkor, de a mai független színházi előadások között is progresszívnek hatnának. Az egyszeri és megismételhetetlen felidézés nem csupán emlékállítás, de egyben kritikus reflektálás is jelenünk aktuális színházi, valamint társadalmi helyzetére.

Az Élektra 1986 és 1989 között futott az Óbudai Gázgyárban, a nézők ebben a sajátos hangulatú „talált” térben sétálva, valamint televíziók képernyőin követhették az előadást. Az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Stúdió K jubileumi rendezvénysorozatának zárópontjaként most lehetőség nyílik egy egyszeri, élő és személyes tapasztalatra, annak megszületésének kivételes pillanatában. „Az akkori, a komor betonfalak, vasajtók, meredek, komor csigalépcsők szabdalta eredeti zárt teret, a bebetonozottnak gondolt hatalom megváltoztathatóságnak halvány reménységét sugalló előadást nem lehet megismételni a Ráday utcai, kicsi színházban, de mai valóságunkhoz nagyon is passzol a felidézése” – nyilatkozott Fodor Tamás a „nyíltszíni emlékpróbaként” aposztrófált eseményről.

A produkcióban az egykori színészek szerepeit Kovács Lehel, Homonnai Katalin, Pallagi Melitta, L. Nagy Attila, Lovas Dániel, Sipos György, Nyakó Júlia, Spilák Lajos és Samudovszky Adrian gondolják újra. Az alkotók Fodor irányításával egyhetes intenzív munkával készülnek, amely révén az előadás – Fodor Tamás szavaival élve – „a nyilvánosság számára nem mindig látható alkotófolyamat egyik első fázisába adhat betekintést, az emlékpróbákra jellemző színészi keresésbe, a kialakuló kapcsolatrendszer lassú alakulásába, a kellékek és a tér alakításának műhelytitkaiba. Ez az egyetlen estére készülő „előadás” valóban exkluzív lehet, hiszen nem sok „látogatót” képes fogadni, és a színészek izgalmas útkeresése együtt érzékelhető majd a máskor láthatatlan súgó-asszisztens feladott szövegével, a rendező néhány instrukciójával és a dokumentáló operatőrnek az eseményeket követő, a filmforgatást idéző mozgásával.”

Kiemelt kép: Illés Edit és Soltész Judit az Élektra című előadásban (Fotó: Stúdió K Színház)