Megkezdődtek a Kolozsvári Állami Magyar Színház következő bemutatója, a PROMETHEUS’22 című darab a próbái. Az Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz tragédiája nyomán készülő előadás a teátrum közös produkciója lesz a Konstancai Állami Színházzal és az SNT Drama Ljublajanával, amelyet Tompa Gábor állít színpadra.

Az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektjének részeként létrejövő magyar, román, szlovén és angol nyelvű előadás bemutatójára július 1-jén kerül sor Kolozsvárott, majd októberben Ljubljanában és decemberben Konstancán is lesz egy premier. A projekt célja az 1990-ben Jack Lang és Giorgio Strehler által létrehozott színházi szövetség küldetésének megerősítése, „az Európai Unió építése a kultúra és a színház eszközeivel, a nyelvi korlátok áthidalását megvalósító kollektív kulturális mozgalom elősegítése egy olyan művészszínház létrehozása érdekében, amelyet a népek közötti barátság mozgatóerejének tekintenek”. A projektben tizenkét színház vesz részt: a Konstancai Állami Színház (Románia), a Kolozsvári Állami Magyar Színház (Románia), az Észak-Görögország Nemzeti Színháza (Görögország), a Prague City Theatres (Csehország), az SKD Martin (Szlovákia), az SNT Drama Ljubljana (Szlovénia), a Teatre Nacional de Catalunya (Spanyolország), a Teatro Nacional São João (Portugália), a Theatre Laboratroy Sfumato (Bulgária), a Théâtre National de Strasbourg (Franciaország), a Théâtre National du Luxembourg (Luxemburg), valamint a Yugoslav Drama Theatre (Szerbia). Együttműködésüknek köszönhetően 7 koprodukciós előadás jön létre, amelyek alapjául az ókori görög tragédiák témái szolgálnak: ezek a témák jelentik a kiindulópontot egy közös alkotási stratégia megfogalmazásához a világjárvány utáni Európában, új drámairodalmi és színházi műveken létrehozása által.

Pillanatkép a PROMETHEUS’22 olvasópróbájáról (Fotó: Biró István)

A most készülő előadásban Igor Samobor, Domen Novak, Vanja Plut, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Konstancai Állami Színház), Viola Gábor, Dimény Áron, Kiss Tamás, Pethő Anikó, Román Eszter, Bogdán Zsolt és Kántor Melinda (Kolozsvári Állami Magyar Színház) látható. A díszletet és a jelmezeket Carmencita Brojboiu tervezi, a zenét Vasile Șirli szerzi, a koreográfiáért Sinkó Ferenc felel. A PROMETHEUS’22 novemberben visszatér Kolozsvárra az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválra, de látható lesz 2023 februárjában Portóban a São João Nemzeti Színház és az Európai Színházi Unió által szervezett Finisterra Fesztiválon is.

Kiemelt kép: Tompa Gábor a PROMETHEUS’22 olvasópróbáján (Fotó: Biró István)