A STEREO AKT csapata turnékkal, egy magyarországi és egy német bemutatóval, egy készülő rövidfilmmel, valamint az elmúlt évek legsikeresebb előadásaival, továbbá más különleges eseményekkel várja nézőit a 2019/2020-as évadban.

Boross Martin rendező vezetésével a csapat két turnéval kezdi az évadot. Szeptember közepén a kolozsvári ZUG-ban kerül bemutatásra a Tisztasági festés, valamint az ETIKETT, avagy A tökéletes ember, a Divadelna Nitra fesztivál keretében pedig a társulat Cím nélkül című, hajléktalanságról szóló színházi társasjátékát ismerheti meg a nyitrai fesztivál közönsége.

Új bemutatóval is készülnek, melynek címe European Freaks – Üzenjünk Brüsszelnek!. Az előadással arra keresik a választ, hogy vajon tényleg kiüresedett maszlag-e az Európa-brand, vagy csak hullámvölgybe került az európai életérzés? Mi történt az európai ideával? A STEREO AKT Eurohumanoid robotjai az EU 2.0 létrehozásán fáradoznak: helyi polgárok részvételével egy fókuszcsoportos kutatásba fognak, hogy megértsék, mik az átlagos európai ember vágyai, rémálmai és bűnei. Megfigyeléseik által talán mi is megérthetjük, hogy mi a teendő az EU-val: kozmetikai beavatkozás, ráncfelvarrás; vagy újraélesztés a következő lépés? A Zimmertheater Tübingennel közösen, eredetileg Németországban létrehozott, civil lakosok közreműködésével megvalósuló részvételi színházi előadás magyar nyelvű fesztivál különkiadása a Bánkitó Fesztiválon debütált, a magyar színpadi változat bemutatójára a Trafó Kortárs Művészetek Házában kerül sor 2019. november 26-án.

Jelenet a European Freaks című előadásból (Fotó: Marko Knab)

Idén ősszel különleges vállalkozásba fog a társulat: rövidfilmet készítenek egykori, nagy sikerű, Promenád című előadásukból. A színházi utazásban a nézők egy busz fedélzetéről követték a városban játszódó jeleneteket. Az előadás három változatát öt városban, összesen 120 alkalommal játszották, most ősszel pedig filmre viszik a rendhagyó művészeti projektet. Tavasszal a berlini POSTWEST fesztiválra készít előadást a társulat: a német főváros egyik leghíresebb színháza 7 közép- és kelet-európai társulatot kért fel, hogy gondolkozzanak előadóművészeti alkotások keretében a keleti és nyugati társadalmak közti feszültségről.

A 2019/2020-as évadban továbbra is műsoron marad a társulat eddigi darabjai közül a Tisztasági Festés, a Védett férfiak kertje, az Emlékek klinikája, valamint a Cím nélkül – hajlék-kaland-játék. Idén is lesz Kilépő – fél óra levezetés: az előadások után rendhagyó, szigorúan 30 perces, interaktív közönségtalálkozót tartanak, hogy a nézőknek és az alkotóknak is igény szerint lehetősége nyíljon reflektálni az előadások által felvetett kérdésekre. Emellett továbbra is folytatódik a Takeover címen megkezdett koncertsorozat, olyan elektronikus zenészek és előadók részvételével, akiket saját művészi tevékenységük mellett színházi-, tánc produkciók, performanszok zeneszerzőjeként, zenészeként is ismerhetünk.

A STEREO AKT állandó társulatának tagjai a 2019/2020-es évadban: Ásmány Zoltán, Bartha Márk, Borsos Luca, Göndör László, Julia Jakubowska, valamint Vass Imre. A stábot Czvetkó Fruzsina, Irimiás Olga, Mayer Dániel és Tési Dóra alkotják. A művészeti vezető: Boross Martin.

Kiemelt kép: STEREO AKT stáb (forrás: STEREO  AKT)