A Bábszínházi világnap alkalmából igyekeztünk felhívni a figyelmet a bábművészet sokszínűségére, most pedig azokat a különleges előadásokat mutatjuk meg, amelyeket a Budapesti Bábszínházban láthatnak a nézők, a kicsik és felnőttek egyarát, hiszen a #bábnemkrosztályhanemműfaj.

Batu-tá kalandjai (Kemény Henrik Terem)

Barna Zsombor egyszemélyes vásári bábjátéka a 3+-os korosztálynak készült, Vitéz László afrikai unokatestvéréről, Batu-táról szól. A fiatal fiú úgy dönt, hogy felkerekedik, és megmenti a faluját, ahol óriási szárazság pusztít, hiszen a helyi démon kiitta a kutat az utolsó cseppig. Batu-tá ezért átkel az óperenciás tengeren, és munkát vállal a városban, hogy a keresetéből vizet vegyen a nagymamájának, és a barátainak. A vidám előadás különleges hangszereket is felvonultató zenei kíséretéért Teszárek Csaba fele, a darab rendezője pedig Kovács Géza.

Következő előadás: április 24. 10:00

Apa lánya (Ország Lili Stúdió)

Hoffer Károly nem először bizonyítja különleges rendezői kvalitásait a Budapest Bábszínház színpadán, a nagysikerű Semmi című Jeanne Teller darab után most ismét érzékeny témához nyúl: Pallai Marával Irena Sendler életét dolgozták fel egy 75 perces, 16 éven felülieknek szóló monodrámában. A varsói gettóból gyermekeket kimentő asszony történetébe akkor kapcsolódunk be, amikor már a náci tisztek fogságába kerül, és vallatni kezdik. Irena megrázó visszaemlékezéseit a nagytehetségű színésznő olyan elemi erővel jeleníti meg, hogy az előadás után még napokig hordozzuk magunkban mondatait, merengünk azon, hogy mi vajon képesek lettünk volna-e a saját életünk kockáztatásával segíteni több ezer zsidó kisgyermeken.

Következő előadás: március 27. 19:00

Jelenet A vihar című előadásból (Fotó Várady Nikolett)

A vihar (Ország Lili Stúdió)

Shakespeare ritkábban játszott drámája volt az évad első bemutatója a Budapest Bábszínházban, sőt, a rendező, Szikszai Rémusz első munkája is a társulattal. Az előadás főszerepében Fodor Tamás látható, aki Prosperoként ugyan nem dolgozik bábokkal, ám gesztusaival és hangjával legalább annyira elvarázsolja a nézőket, mint bábművész kollegái. A humorral átszőtt allegorikus tündérmese látványos és jól használható díszletét Cziegler Balázs tervezte, a csodaszép bábokat pedig Hoffer Károly, a társulat sokoldalú alkotója. Az előadást 16 éven felülieknek szól.

Következő előadás: április 19. 19:00

Szegény Dzsoni és Árnika (Ország Lili Stúdió)

Lázár Ervin egyik legszebb meséjét Pájer Alma Virág előadásában láthatják a nézők. A Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszakán 2017-ben végzett színművésznő egyedül kelti életre a darab összes szereplőjét a különleges, Raffai Péter, Kármán Dániel és Szabó Péter Mátyás által tervezett díszletben. Nincs könnyű dolga, hiszen már a Százarcú Boszorkányt sem egyszerű egyedül megjeleníteni, de a magával ragadó mese minden perce remek szórakozást nyújt a 6-8 éves korosztálynak.  

Következő előadás: április 6. 10:30

Pájer Alma Virág (Fotó: Fűrjes Viktória)

Coraline (Nagyszínpad)

Az évad eddigi egyetlen nagyszínpadi bemutatója Neil Gaiman hátborzongató meséjének bábszínházi adaptációja, amelyet a Katona József Színház főrendezője, Ascher Tamás vitt színre. A neves alkotó hosszú és gazdag pályája során most először találkozott a bábbal, mint műfajjal. A hiperrealisztikus stílusáról ismert rendező nehéz feladatot adott a társulat számára: a 90 perces előadásban egyetlen színművész sem látszódhat, ugyanis igazi klasszikus feketeszínházi jelenetek keverednek a pálcás bábtechnikával. A végeredmény pedig a szerkesztőségünk személyes kedvence, felhőtlen szórakozás, amely a 10 éveseket és a felnőtteket is egyaránt magával ragadja, hiszen igazi varázslatot láthat mindenki a színpadon, aki jegyet vált az előadásra.

Következő előadás: március 25. 15:00

Az évad természetesen nem ért még véget, további két bemutatóval várja közönségét az Andrássy úti teátrum: Jules Verne klasszikusa, a 80 nap alatt a Föld körül április 5-től, a Grimm testvérek A bátor csikó című meséje pedig május 18-tól lesz látható a Budapest Bábszínházban.

Kiemelt kép: Jelenet a Coraline című előadásból (Fotó: Várady Nikolett)