A budapesti Illúziók Múzeuma 5 szobával, 12 installációval, valamint optikai csalódást okozó és hologramos képekkel várja azokat az érdeklődőket, akik szeretnék minél többször „becsapni az agyukat.”

A budapesti Illúziók Múzeuma garantáltan élvezetes programokat kínál minden korosztálynak: ez az egyik legjobb hely ahhoz, hogy az ember kikapcsolódhasson a barátaival és a családjával, miközben új tapasztalatokat is szerezhet. Ez a hihetetlen világ becsapja az érzékszerveket, meghökkent, összezavar, ámulatba ejt, ugyanakkor izgalmas tudnivalókba is beavat, hiszen itt semmi sem az, aminek látszik.

Aki kellően bátor, belevetheti magát az Örvénylő alagút keltette illúzióba: szédítő és szörnyen nehéz átküzdeni magunkat a forgó hengeren – miközben a padló a talpunk alatt valójában vízszintes és mozdulatlan! A Tükrök Szobájában megnézhetjük az eltorzított tükörképünket, a Végtelen szobában könnyedén eltévedhetünk, de ugyanígy dacolhatunk a gravitáció törvényével, játszhatunk az arányokkal, vagy készíthetünk magunkról képet – bármilyen testhelyzetben! A különleges terű és kialakítású szobákon túl hologramokkal, optikai illúziókkal is várják a látogatókat, valamint különböző installációkkal, melyek mind játékos emlékeztetők arról, hogy az elképzelésünk az általunk megtapasztalt világról legtöbbször csupán illúzió.

Ames Szoba a budapesti Illúziók Múzeumában (Fotó: Illúziók Múzeuma)

Az Illúziók Múzeumában mindenre találhatunk racionális, tudományos magyarázatot is: felfedezhetjük, milyen lenyűgöző a látásunk, az érzékelésünk, az agyunk működése, de az alkotók és tervezők azt is megmutatják, hogy miért lát olyasmit a szemünk, amit az agyunk már nem tud értelmezni.

Az Illúziók Múzeuma a hét minden napján fogad látogatókat, de a nagy érdeklődésre való tekintettel érdemes előre foglalni időpontot. A szervezők pedig azt is javasolják, hogy mindenkinél legyen (maximálisan feltöltött) telefon, fényképezőgép vagy kamera – mert kelleni fog, az biztos!

Kiemelt kép: Antigravitációs Szoba a budapesti Illúziók Múzeumában (Fotó: Illúziók Múzeuma)