A Szegedi Pinceszínház március 10-én Sardar Tagirovsky rendezésben mutatja be Miért éppen Genova? címmel Csehov Sirályának átiratát.

Kancsár Orsolya, a teátrum igazgatója elárulta, hogy a a próbafolyamatot nem a hagyományos olvasópróbával kezdték meg, hanem tréninggel, workshoppal, különleges színházi eszközök használatának elsajátításával. „Ez még számunkra is újdonság, de nagyon inspiratív, és hozzásegít, hogy maximálisan ráhangolódjunk egymásra, a darabra és egy új színházi formanyelvet kereső, alkotó csapat formálódjon. Sosem dolgoztunk még Sardarral, és nagyon örülök, hogy elvállalta felkérésünket. Az előadás egy fikciós kerettörténetben folyik. Az idős Trigorin visszaemlékezéseiben elevenednek meg a szereplők, akik maguk is reagálnak, párbeszédet folytatva az idős Trigorin gondolataira, aki akkor már Genovába emigrált. Innen van a cím is, Miért éppen Genova? ami az eredeti műben is elhangzik.  Új színházi formanyelvet keresünk, ebben az intim térben, ami önmagában is egy fantasztikus adottságú alkotóhely.

Sardar Tagirovsky rendező szerint, ha jobban beleássuk magunkat, rengeteg érdekességre bukkanhatunk a műben. Például: „Az egyik főszereplő Trepjov, aki a híres színésznőnek a fia. Neki meghalt az apja, aki kijevi polgár volt. Ez így szerepel a darabban “kijevi polgár”. Tudnunk kell, hogy abban az időben nem mondhatták ki, hogy ukrán. Egyébként több ukrán területre is van ilyen módon utalás az eredeti műben. Ez a kis mozzanat a mostani helyzet miatt más megvilágításba kerül. Az én elméletem, hogy Trepjov apját a titkos rendőrség tette el láb alól, egy rendszer elleni lázadó volt, mint Viszockij, vagy mint Cseh Tamás. A fia ezt örökölte, ezt a fajta folyamatos nyugtalanságot. Ez egy nagy lelki teher, és hát tudjuk, hogy mi lesz a vége. Számomra a Sirály tele van ilyen es ehhez hasonló megfejtendő emlékképekkel, titkokkal.”

Az előadásban Váradi Gergely, Nagy Katica, Verebes Andrea, Gyuriska János, Balog József, Büky Beáta, Kancsár Orsolya, Varga Bálint, Bergendi Barnabás és Nagyhegyesi Zoltán lép színpadra, a zenét a szatmárnémeti Harag György Színház tagja, Bakk-Dávid László szerzi. 

Kiemelt kép: Sardar Tagirovsky a Miért éppen Genova? próbáján (Fotó: Szegedi Pinceszínház)