Február 13-án a Radnóti Színház Keres Emil Próbateremében mutatja be legújabb darabját a KVTársulat. Annie Baker Magyarországon eddig még nem játszott darabja, a Körtükör olyan kérdéseket feszeget, mint hogy alkalmas-e a színház tramuafeldolgozásra, az élet jobbá tételére, vagy egyáltalán bármire.

A KVTársulat, a magyarországi független szféra egyik legrégebbi – 2007 óta – folyamatosan működő női társulata, amely aktuális, hiánypótló, érzékeny témákat dolgoz fel kortárs színházi nyelven. A társulat vezetői Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina, a társulat az elmúlt 14 év alatt összesen 21 ősbemutatót hozott létre, emellett számtalan projekttel, díjnyertes előadásokkal van jelen a hazai színházi életben.

A Radnóti Színház épülete (Fotó: est.hu)

A társulat új bemutatója egy drámacsoport munkáját követi végig. Az előadás  a csoport által játszott drámajátékokból, és a foglalkozások közti szünetekből áll össze. Az előadás hősei egy bárhol elhelyezhető kisváros lakosai, akik a mindennapi életük problémáit és konfliktusait hozzák be a csoportba. A történet szerint egy középkorú drámatanár színházpedagógiai, drámajátékokból összeállított foglalkozást indít, amelyre négyen jelentkeznek: a tanár férje, egy 16 éves lány, akinek színésznői ambíciói vannak, és konkrét, színészi tudást remél ettől a foglalkozástól, egy ex-színésznő, aki megpróbálja újrakezdeni az életét és egy középkorú, válságban lévő férfi, aki a válását igyekszik feldolgozni. Maguk a játékok is, amelyeken részt vesznek a szereplők, hétköznapiak: ismert drámapedagógiai játékok, amelyben hol ténylegesen elmélyülnek a résztvevők, hol egyáltalán nem működnek. A heti találkozások során egyre bonyolultabb viszonyrendszer és dinamika alakul ki a résztvevők között, egyre komolyabb traumák tárulnak fel és egyre komolyabb kérdőjelek merülnek fel a csoport létjogosultságával kapcsolatban. A hétköznapi hősök a színház eszközeivel próbálják csatornázni a bennük felgyülemlett rengeteg lefojtott vágyat, szorongást, sérülést. Az előadás nagy kérdése, hogy mit tud kezdeni ma a színház a valódi emberi drámákkal.

Az előadás rendezője Dohy Balázs, a látványért Juhász Nóra felel. Az előadásban Urbanovits Krisztinát (Marty), Terhes Sándort (James), Friedenthal Zoltánt (Schultz), Száger Zsuzsannát (Theresa) és Wrochna Fannit (Lauren) láthatják a nézők.

Kiemelt kép: Urbanovits Krisztina és Száger Zsuzsanna (fotó: Rákossy Péter)