A Budapest Sound Collective A katona története címmel április 14-én mutatja be legújabb előadását a Trafóban: a groteszk mese az orosz folklór egyik gyöngyszeméből inspirálódva (Alekszandr Nyikolajevics Afanaszjev és Charles-Ferdinand Ramuz művéhez Igor Stravinsky zenéjét felhasználva) vágyakkal, kísértésekkel, csalással és cselvetésekkel, rímes prózában, zenével, tánccal és bábokkal adja át Joszip történetét.

A katonáknak minden korban és minden háborúban hasonló borzalmakkal kell megküzdeniük. Elszakítva a családjuktól és a szülőföldjüktől, egy gyilkos gépezet érzéketlen fogaskerekeivé válnak és mire hazajutnak, ha hazajutnak, már nem azok, akik voltak. Az összművészeti alkotás ezt a témát igyekszik minél pontosabban bemutatni, Gardenö Klaudia vezetésével, akinek munkásságát rendezőként meghatározza a multimedialitás, a különböző műfajok, stílusok, művészeti ágak összekapcsolása.

Az előadásban az Ördög szerepét Mácsai Pál játssza, hozzá csatlakozik katonaként Bartha Bendegúz, mesélőként pedig Hevesi László, Hrisztov Toma, Lestyán Attila és L. Nagy Attila. A Budapest Sound Collectiv csapatában Bíró Ágnes, Fejérvári Zsolt, Szűcs Péter, Bettermann Jákob, Póti Tamás, Sztán Attila, Maros Ádám zenél majd, a művészeti vezető Dubóczky Gergely vezényletével. Koreográfusként Widder Kristóf, látványtervezőkényt Gadus Erika, bábtervezőként Palya Dávid Gábor csatlakozott az alkotócsapathoz, az animációért Sánta Balázs felel.