A Kőszegi Várszínház fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából tíznapos (július 14–24.) kiemelt ünnepi fesztivált rendeznek, számos ősbemutatóval, komolyzenei koncerttel, sőt még gyerekopera is került a nyári kínálatba.

Vajda Gergely karmester-zeneszerző Várfanfár című ünnepi nyitánya, amelyet a Kőszegi Várszínház 40. születésnapjára komponált, június 16-án csendül fel; ez egyben a Kőszegi Várszínház jubileumi nyarának nyitóestje is. Gyerekopera is felkerül a műsorra: Britten Noé bárkája gyerekoperája a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével hangzik majd el.

A Kőszegi Várszínház az utóbbi években minden nyáron arra törekedett, hogy legyen ősbemutató, hívjanak új rendezőket, vonjanak be mindig új alkotókat is a nyári színházi munkába. Őze Áron – aki idén először rendez Kőszegen – Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Vízkereszti Gritti, avagy a bőrre menő játék című darabját viszi színre, amely a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal közös előadás. A szerzők műfaji meghatározásában – „víg farsangi atrocitás” – a karneváli játék műfajához illően harsány karakterek, rohanó események, látványos fordulatok és a keserédes komikum egyszerre sodorják magukkal és szögezik székéhez a nézőt. A főbb szerepekben Alberti Zsófiát, Fekete Lindát, Ágoston Pétert, Bede Fazekas Szabolcsot, Göttinger Pált, Jegercsik Csabát és Vízkeleti Zsoltot láthatják a nézők.

Dicső Dániel állítja színpadra Shakespeare Szentivánéji álom című színművét Nádasdy Ádám fordításában. A nagyszabású produkcióban fellép – többek között –  Waskovics Andrea, Hegedűs D. Géza, Epres Attila, Bányai Kelemen Barna, Tóth Zsófia, Lengyel Benjámin, Kálid Artúr és Némedi Árpád. A tervek szerint ezt az előadást utaztatni is fogják az országban. A Szentivánéji álom világhíres Pukkját (Nádasdy Ádám-írásmódjában) – a korábban főként férfiak játszotta szerepet -, Takács Katalin alakítja. Az előadás különlegessége, hogy szabadtéren játsszák, és a darab maga szintén a csillagos ég alatt játszódik. Dicső Dániel, az előadás rendezője így fogalmaz: „A Szentivánéji álom kapcsán az érdekel leginkább, mi történik a szereplőkkel egy ilyen vágyakkal teli éjszaka után. Folytatható-e egy kapcsolat, egy betöltött pozíció, egy kijelöltnek tűnő út gond nélkül tovább? Le lehet-e vagy le kell-e úgy élni egy életet, hogy közben elfojtott érzelmek, titkok, vágyott sorsok gondolata cikázik az agyunkban? Semmissé lehet-e tenni bármit, ami megtörtént ezen az éjszakán? És tudjuk, hogy megtörtént?

Azok se búsuljanak, akik nem tudnak személyesen Kőszegre látogatni, ugyanis június elején rendezik meg először Budapesten, a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Szabadtéri Színházak Találkozóját, amelyre a Kőszegi Várszínház két korábbi produkcióját (Az Öreghíd alatt; Vera) is meghívták.

Kiemelt kép: Pócza Zoltán és Miklósa Erika Kőszegen (Fotó: Kőszegi Várszínház)