Ma ünnepli 65. születésnapját Kulka János, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 

Kulka János 1958. november 11-én, európai hírű mellkassebész apa és fordítóként is dolgozó anya gyermekeként látta meg a napvilágot Budapesten. Nem sokkal születése után a család Szegedre költözött, ahol Kulka Frigyes, a színész édesapja a városi Sebészeti Klinika professzoraként kapott állást. Édesanyja, Boleman Eszter, az első tévébemondók egyike, a szegedi színház dramaturgja lett.

Kulka János már gyerekként színpadra lépett, a Szegedi Nemzeti Színházban három előadásban is láthatta őt a közönség. A színészi pálya azonban nem volt az elsődleges célja, eredetileg bölcsész szeretett volna lenni, de amikor kiderült, hogy a felvételije évében nem indult Szegeden angol-francia szak, ahová ment volna, nem akart a városban maradni. Egyik osztálytársa ötlete volt, hogy jelentkezzenek a Színművészetire: „Jó bulinak tűnt az egész, semmi többnek” – emlékezett vissza Kulka.

Középen Mikó István, jobbra Kulka János fh. a Tanyaszínház előadásában, 1979-ben (fotó: Urbán Tamás)

Az akkor még főiskolai rangú Színművészetin Kazimir Károly, a Thália Színház egykori igazgatójának osztályába került, ahol mások mellett együtt tanult Kubik Annával, Lang Györgyivel, Bubik Istvánnal és Forgács Péterrel. A főiskola elvégzése után először Pécsre, majd Kaposvárra szerződött, később a Radnóti, a Nemzeti, majd 2018-ig a Katona József Színház társulatának tagja volt, és szerepelt az Orlai Produkciós Iroda előadásaiban is. 2016 áprilisában súlyos stroke-kal vitték kórházba, ahol életmentő műtéten esett át. A betegség következtében teljesen elfelejtett angolul és franciául. Az agyi érkatasztrófa miatt a műtét után a mozgásának visszanyerésében gyógytornász, beszédének javításában logopédus segítette. Habár betegsége miatt kénytelen volt visszavonulni a színpadtól, kisebb szerepekben időnként még látható, 2019-ben például a Trojka Színházi Társulás Cseresznyéskert és Silence Book előadásaiban is tapsolhatott neki a közönség.

Kulka Jánost nem csak színpadi szerepei miatt ismerheti az ország. Ő alakította Magyarország talán máig legismertebb tévés orvosát, Mágenheim doktort tizenkét éven át a Szomszédokban. Ezután játszott az Életképek című sorozatban, A vizsgaA berni követ és a Félvilág című tévéfilmekben, valamint a Válótársak első évadában. A betegségét követően olyan produkciókban vállalt szereplést, mint a Budapest Noir, az X – A rendszerből törölve, az Egyszer volt Budán Bödör Gáspár, A játszma vagy az Átjáróház. Tévés szerepei mellett szinkronizált is, ő volt a Borgiákban Jeremy Irons, valamint Szakácsi Sándor halála után a Doktor House-ban Hugh Laurie magyar hangja.

Kulka János és Rujder Vivien az Átjáróház forgatásán (Fotó: InterCom)

1989-ben kapta meg a Jászai Mari-díjat, majd az Érdemes és Kiváló művész címet, 2006-ban pedig a Kossuth-díjat. Ugyanebben az évben választották a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává. 2019-ben Hazám-díjjal tüntették ki, 2022-ben pedig megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Magyar Filmdíjat.

Kiemelt kép: Kulka János (Fotó: Emmer László/Hamu és Gyémánt)