Ma ünnepli 65. születésnapját Kubik Anna, Kossuth-és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész.

Kubik Anna 1957. január 8-án, Ősiben látta meg a napvilágot Kubik Lajos és Berki Ilona gyermekeként. Két nővére van, mindketten közgazdászok. Általános iskolába Ősiben járt, majd a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban tanult tovább. Eleinte orvosnak készült, de hamar kiderült, hogy nem bírja a vért. Sokáig könyvesbolti eladóként dolgozott, majd az 1977-es Ki mit tud?-on szerepelt vers, próza műfajban. 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Kazimir Károly és Iglódi István tanítványaként. Ezután a Nemzeti Színházhoz került, 1991-től a Budapesti Kamaraszínház, majd a Művész Színház, végül a Thália Színház művésznője lett. 1999-től újból a Nemzeti, illetve 2000-ben a Pesti Magyar Színház szerződtette, ahol 2013-ig volt társulati tag. 2002-től vendégművésze volt az új Nemzeti Színház számos előadásának. 2013-ban szabadúszóvá vált, de ez csak egy rövid ideig tartott, mert még ugyanebben az évben Ráckevei Anna hívására a debreceni Csokonai Nemzeti Színházhoz szerződött, amelynek azóta is tagja. Egyetlen lánya született, Csiszár Virág.

Kubik Anna és Garay Nagy Tamás az Ajtó című előadásban (Fotó: Csokonai Nemzeti Színház)

Pályafutása alatt számos klasszikus prózai és zenés előadásban láthatta a közönség: többek között A viharban Cerest, a Tudós nőkben Henriettet, a Téli regében Hermionet, az István a királyban Rékát és Boglárkát, az Advent a Hargitánban Árvai Rékát, A kaukázusi krétakörben Grusét, a Kulcskeresőkben Nellit, a Vízkereszt, vagy amit akartokban Máriát, az Énekes madárban Gondos Esztert, a Liliomfiban Kamilla kisasszonyt alakította. Emellett olyan játék- és tévéfilmekben is szerepelt, mint a Rossz orvos, a Nincs kegyelem, az Üvegfal, a Nyitott ablak és A tanítónő.

Pályafutása során számos díjat és kitüntetést kapott: 1986-ban vehette át a Jászai Mari-díjat, 2002-ben érdemes művésznek választották, 2007-ben, 2010-ben és 2012-ben is Főnix díjjal jutalmazták munkásásságát. 2011-ben az Iglódi emlékgyűrű tulajdonosa lett, ugyanebben az évben kapta meg a Kossuth-díjat is. 2020-ban vehette át a Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést.

Kiemelt kép: Kubik Anna (Fotó: Mudra László/Origo)