Kristina Opolais, a lett sztárszoprán az olasz operairodalom legszebb darabjait, köztük Puccini, Verdi, Catalani, Cilea és Ponchielli népszerű műveit idézi meg szeptember 17-i áriaestjén a Magyar Állami Operaházban. Az énekes partnere a zongoránál honfitársa, Agnese Eglina lesz.

Többek között az Aida, az Adriana Lecouvreur, a Wally, a Gioconda és a Pillangókisasszony számos emlékezetes részlete is elhangzik Kristine Opolais tolmácsolásában a Magyar Állami Operaház Sztárestek zongorával című sorozata második évadának nyitókoncertjén. A világ operaszínpadait főként Puccini-szerepekben meghódító lett szoprán az olasz operairodalom nagy szerelmese. Elhivatottságára jellemző 2014-es emlékezetes New York-i beugrása, mikor egy esti Pillangókisasszony-előadás másnapján, alig párórás pihenést követően délben már Mimìt alakította a Metropolitan élő Bohémélet-közvetítésében. A konvenciókat olykor figyelmen kívül hagyó, hangi adottságai mellett vonzó megjelenésével ugyancsak több rendezésben feltűnést keltő Opolais a közelmúltban a Theater an der Wien radikális felfogású Toscájában énekelt címszerepet, Marina Abramović 7 Deaths of Maria Callas (Maria Callas 7 halála) című alkotásában Nápolyban mutatkozott be, míg a Pillangókisasszony címszerepét Drezdában és Wrocławban is megformálta. Az énekesnő Puccini nőalakjai mellett Dvořák Ruszalkájaként is emlékezes alakításokat nyújtott, akinek híres áriája, a Dal a Holdhoz ugyancsak szerepel az est műsorán.

Operaházi debütálása alkalmával a zongoránál az énekesnő partnere Agnese Egliņa zongoraművész lesz, aki kiváló előadói készségének és magas színtű technikai tudásának köszönhetően szólistaként és kamarazenészként is jelentős nemzetközi elismertséget vívott ki magának, mindemellett rendszeresen tart mesterkurzusokat Európa-szerte, valamint az Egyesült Államokban, Dél-Afrikában és Kínában is. Az esten a tolmácsolásában olyan önálló művek is hallhatók lesznek, mint A végzet hatalma nyitányának vagy a Pillangókisasszony zümmögőkórusának zongoraátirata, de elhangzik Debussy közkedvelt Clair de lune-je is.

Kiemelt kép: Kristine Opolais (Fotó: Polina Viljun)