A Liszt Ferenc Kamarazenekar évek óta kiemelt figyelmet tulajdonít annak a célnak, hogy népszerűsítse a komolyzenét a fiatalabb generáció körében. A Kamarazenekar Alapítványa a Samsung Electronics Magyar Zrt.vel összefogva Lásd a zenét! címmel kétfordulós videópályázatot hirdet iskolások számára, melynek célja, hogy a diákok kreatív és érdekes zenei feladatokon keresztül közvetlen kapcsolatba kerüljenek a komolyzenével.

A pályázatra maximum 5 fős csapatokban lehet nevezni az általános iskola 7. és 8. osztályos, valamint középiskola 7-12. osztályos tanulóinak. A pályázat november 27. éjfélig tart, és két fordulót foglal magában. A csapatoknak az első fordulóban október 23-ig egy amatőr videófilmet kell készíteniük Jörg Widmann 180 Beats per Minute műve alapján. A szakmai zsűri értékelését követően öt csapat juthat tovább a verseny második fordulójába. A szervezők a továbbjutott versenyzőknek értékes Samsung eszközöket biztosítanak, melyek használatával elkészíthetik a következő videós anyagukat, – ismét Jörg Widmann művét véve alapul – de már hosszabb terjedelemben.

„Nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy együttműködhetünk a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és egy a diákok kreativitását támogató kezdeményezésben vehetünk részt. A Samsung vezető technológiai vállalatként a jövőt az innovációban, a fiatal generáció edukációjában és művelésében látja. Ehhez elengedhetetlen, hogy olyan kiemelkedő minőségű eszközöket biztosítsunk számukra, amelyek önmaguk és kreativitásuk kifejezését támogatják, hogy minőségi és értékes tartalmakat készíthessenek” – nyilatkozta Witsch Gerda, a Samsung Electronics Magyar Zrt. marketing igazgatója.

Liszt Ferenc Kamarazenekar (Fotó: kultura.hu)

A pályázatra jelentkező tanulók amellett, hogy hasznos ismeretekre tehetnek szert a klasszikus zenében, értékes nyereményekkel is gazdagodhatnak. A legjobban teljesítő diákok koncertjegyet és mobiltelefont nyerhetnek, valamint projektort az iskolájuk számára.

„A Liszt Ferenc Kamarazenekarnál küldetésünknek tekintjük, hogy az iskolás gyermekekkel is megismertessük a klasszikus zenét. Éppen ezért hatalmas örömmel tölt el minket a Samsung Electronics Magyar Zrt.-vel való együttműködésünk, amelynek köszönhetően a fiatalok saját kreatív alkotásaikon keresztül kerülhetnek közelebb a komolyzene és az alkotás világához. Úgy gondoljuk, hogy a vállalatokkal közösen indított hasonló kezdeményezések sokat tehetnek a komolyzene és a kultúra magyarországi népszerűsítéséért” – mondta el Dr. Körmendy-Ékes Judit, a Liszt Ferenc Kamarazenekar kuratóriumának elnöke.

Kiemelt kép: Jörg Widmann (Fotó: Marco Borggreve)