Közzétette az Esterházy Art Award idei kiírását az ausztriai székhelyű Esterházy Privatstiftung; a nyertesenként ötezer euróval járó kortárs képzőművészeti díjra június 4-ig pályázhatnak fiatal alkotók.

A 2009-ben alapított díjat kétévente, kettő vagy három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri. Idén két új tag csatlakozik a zsűrihez: Ulrike Groos, a Kunstmuseum Stuttgart igazgatója, aki emellett többek között a zürichi székhelyű Camille Graeser Alapítvány kuratóriumának, valamint a müncheni QUIVID Művészeti és Építészeti Bizottságának tagja és Barbara Horvath művészettörténész, kurátor, a Kunstverein Eisenstadt művészeti vezetője. Mellettük a zsűri már korábbról ismert tagjai között találjuk Fabényi Juliát, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatóját, Ottrubay Istvánt, a díj alapítóját, az Esterházy Privatstiftung vezérigazgatóját, Rieder Gábor szabadúszó művészettörténészt, kurátort, szerkesztőt; Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténészt, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár főmuzeológusát, valamint Vitus Weh kiállításszervezőt, kutatót, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadóját.

A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehet indulni. A kiállításra rendelkezésre álló múzeumi terek lehetővé teszik a nagyobb méretű, illetve installációs művek befogadását is, ezeknek a pályaműveknek a benyújtásánál az első körben terveket, illetve vázlatokat is elfogadnak. A beérkezett pályázatokból a zsűri előreláthatóan 20 pályázót jelöl a díjra. A második fordulóba továbbjutó művészeket június közepén írásban értesítik, a díjátadót pedig december 14-én tartják meg a Ludwig Múzeumban, ahol a díjazott alkotók december 15-től 2024. március 3-ig kiállításon mutatkozhatnak be.

A kiírást az Esterhazy Art Award oldalán lehet elérni.

Kiemelt kép: Esterhazy Art Award (Fotó: Végel Dániel)