Kedden kihirdették a 100 szóban Budapest idei pályázatának díjazottjait, a legjobbnak ítélt pályaművek pedig ezúttal nemcsak zsebkönyv formájában olvashatók, hanem egy köztéri kiállítás keretein belül is találkozhatunk velük.

Idén már hetedik éve írták ki a 100 szóban Budapest pályázatát, aminek keretén belül bárki beadhatta saját, legfeljebb 100 szóból álló elbeszélését, amelynek valamilyen formában köze van fővárosunkhoz. A felhívásra évről évre egyre több egyedülálló alkotás érkezik, amelyek hétköznapiságukon keresztül tudnak igazán személyesek lenni. Bár ez az év nagy kihívások elé állította a világot, mégis rekordmennyiségű, összesen 2500 pályamű közül kellett kiválasztani a legjobbakat a háromtagú zsűrinek, Boncsér Sára színésznőnek, Szabó Benedek zenésznek és Závada Péter költőnek. A dobogó harmadik fokára Dizseri Barnabás A Jánosban című műve került, az ezüstérmes Geréb János lett, aki egy vámpír és egy zombi összecsapását örökítette meg Hétköznapi történet című alkotásában, a győztes pályamű pedig a Fekete opálüveg lett Janecskó Katalin tollából.

A zsűri minden évben kiválasztja a 12 legérdekesebb novellát, amelyekhez magyar grafikusok egyedi illusztrációt készítenek, illetve a 18 év alattiak legjobb írásait is külön díjazni szokták. A két kategória néhány kiválasztott pályaművével ebben az évben hirdetőtáblákon, köztéri installációként is találkozhatunk a Városháza Parkban. A parkot a Városháza udvarától elválasztó palánksorra pedig az eddigi hét év három-három legjobb története került fel, amelyek 2021-ben is díszíteni fogják a közteret. Szerdán délután virtuális formában is végig lehetett böngészni a kiállítást Nyáry Krisztián és Faix Csaba tárlatvezetésével, amit a továbbiakban bármikor vissza lehet nézni az Énbudapestem Facebook oldalán, ahol egy podcast beszélgetés is vár az érdeklődőkre az íróval és Závada Péterrel. Az óriásplakátok mellé pedig pár hétre egy POKET automatát is felállítottak, hiszen az idei legjobb 100 történet újra megjelent zsebkönyv formában, aminek nagykövete a mostani év egyik zsűritagja, Szabó Benedek lett.

Kiemelt kép: A 100 szóban Budapest kiállítása a Városháza Parkban (Fotó: 100 szóban Budapest)