Deim Pál születésének 90. évfordulója alkalmából a Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével egy köztéri szobor felállítását tervezi a Deim Pál téren, a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegve. Ehhez kapcsolódóan december 9-én, pénteken 18 órakor a Ferenczy Múzeum Szentendre-termében Prosek Zoltán múzeumigazgató és Fülöp Zsolt polgármester tart tájékoztatót.

A készülő 3×3 méteres szobor Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című műve alapján valósul meg, amely a művész egyetlen zománc alkotásaként, köztéri szobortervként született meg a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen. A szobor összköltsége mintegy 8 millió Ft, melyet alkotóelemeinek (56 zománctábla) gyártása mellett többek közt az alapozó munkálatokra, a fémszerkezet létrehozására, a táblák rögzítésére, a világítás biztosítására, illetve az állagmegóvás költségeire szükséges fordítani. A költségek előteremtését közösségi finanszírozással tervezik, amely lehetőséget teremt bárki számára, hogy adományával hozzájáruljon a szobor 2023 tavaszára tervezett felállításához és fenntartásához.

Lehetőség van a Deim-szobor Támogatói Köréhez való csatlakozásra is: bárki az 56 zománctábla egyikének jelképes tulajdonosává válhat minimum 56 000 Ft-os hozzájárulás esetén (az összeg egy tábla előállítási költségét fedezi), így építve fel együttesen a köztéri szobrot. Az adományozó nevét – az adományozó hozzájárulásával – a szobor mellett felállított bronztáblán teszik közzé. A hozzájárulásokat az alábbi bankszámlaszámra várják 2023. február 28-ig: Ferenczy Múzeumi Centrum – Gyűjtés alszámla, 11784009-15440196-10140004.

Kiemelt kép: Deim Pál (Fotó: Czimbal Gyula)